Villa Maria Estate

Villa Maria Estate pionjärer på Nya Zeeland

Historien om Villa Maria estate börjar med tjugo år gamla George Fistonich som 1961 fick hyra lite mark av sina föräldrar för att odla vin. Platsen var Mangere, i utkanten av staden Auckland på Nya Zeeland. Idag sextio år senare anses han som en pionjär för sina insatser inom vinindustrin. Villa Maria Estate är Nya Zeelands mest kända vinhus och ett av världens mest beundrade vinmärken.

Redan i slutet av 90-talet började George Fistonich konvertera till ekologisk odling och fick sin första EKO-certifiering 2007. Han var också pionjär när det gällde att bevara den höga kvaliteten på sina buteljerade viner. Efter problem med korkskador och oxidation gick han helt över till skruvkapsyl för tjugo år sedan, som en av de allra första kvalitetsproducenterna.

Grundaren George Fistonich adlad för sitt arbete

I dag är Villa Maria ett aktat namn bland vinälskare och ett av världens mest prisbelönta vinföretag. Bland annat finns man på listan över dryckesvärldens mest beundrade varumärken år efter år, och Villa Maria har också utsetts till Nya Zeelands bästa vinproducent. George Fistonich själv finns också med på den prestigefyllda topplistan över vinvärldens mest framträdande personer.

Villa Maria äger vingårdar i de fyra distrikten Auckland, Marlborough, Gisbourne och Hawke´s Bay. Här odlas mer än dussinet olika druvor med fräsch och krispig Sauvignon Blanc i spetsen för de vita och elegant Pinot Noir, kraftfull Cabernet Sauvignon och smakrik Syrah för de röda.

George Fistonich är en äkta vinpionjär som alltid vägrat att kompromissa med kvalitet, oavsett om det gällt druvor eller människor. Han var t ex tidig med att betala kontrakterade odlare mer för toppkvalitet, och han har alltid satsat hårt på att odla talangen hos sina medarbetare. 2009 adlades han för sina stora insatser för Nya Zeelands vinindustri.