Sommarmat

Friska och fruktiga bubbel till smörgåstårtan

Liten smörgåstårta med rökt lax och räkor

Varför inte göra en smörgåstårta i det lilla formatet! Här är en med kallrökt lax och räkor som passar till 2-3 personer. Vill du hellre göra de olika rörorna för sig - servera då dem som tilltugg på en bit surdegsbröd eller ett kex. Oavsett så passar detta perfekt till ett glas mousserande vin, som Onbrina Prosecco eller Rotari Brut Riserva.

Laxröra

75 g kallrökt lax
0,5 dl färskost
1 tsk dijonsenap
1 tsk finriven pepparrot
0,5 st citron, zest

Räkröra
1 dl hanskalade räkor
1 msk finhackad dill
0,5 dl majonnäs
Lite citronjuice
Salt
Peppar

Ingredienser till montering och garnering

Montering
4 st polarkakor
1 st kall kokt potatis, delad i skivor
Smör

Garnering
1 dl färskost
0,5 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Citronzest
Machesallad
Forellrom
Stenbitsrom
Finhackad gräslök
Dillvippor
Tunna rödlöksskivor

Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till laxröran och till räkröran och ställ i kylen. Vispa ihop färskost och crème fraiche. Smaksätt med med salt, peppar och citronzest.

Montering: bred ett lager smör på första polarkakan. Lägg ut skivor av kokt potatis över hela bröder. Salta. Lägg på ett till bröd följt av hälften av laxröran i ett jämnt lager. Lägg på ytterligare ett bröd och lägg på räkröran. Avsluta med det fjärde brödet och toppa med sista laxröran.

Bred nu ett lager av färskost- och creme fraicheblandnignen på sidorna av tårtan. Använd en slickepott för jämnast resultat.

Garnera med machesallad och dill på sidan. Toppa tårtan med rödlök, forellrom, stenbitsrom, gräslök och lite citronzest.

Ställ in i kylen och låt tårtan sätta sig innan servering. Gärna i någon timme. Det går också bra att låta den stå över natten.

  • högtider
  • sverige
  • vin
  • påsk
  • lamm
  • bubbel
  • smörgåstårta