Hållbarhet

Hållbarhet är det nya svarta

2020 är året då vi på riktigt blir hållbara i vår konsumtion och där finns det en hel del att tänka på gällande just vininköp. Att vara hållbar kan ju innebära flera saker - dels en miljömässig hållbarhet, men också en ekonomisk och social dito. Att som konsument göra medvetna val som gynnar både naturen och den egna plånboken blir allt vanligare. Samtidigt vill vi kunna poppa upp en flaska bubbel när vännerna kommer över. 

Därför har vi satt ihop tips på fyra bra och hållbara viner. Alla kostar under 120 kronor och är snälla mot naturen. Till dem kommer några ekonomiskt hållbara tips på mat som passar till. Ta vara på rester och äta mer vegetariskt är två viktiga faktorer i vardagen som skapar mindre miljömässigt avtryck och dessutom är ekonomiskt hållbart. Kika in i kyl, frys och skafferi för att se vad som kan skapas utan att varken miljön eller plånboken får sig en allt för kraftig törn.

Gör en pizzadeg (med eller utan tomatsås), toppa med de grönsaker som finns och riv ner det sista på den överblivna ostbiten så har du en toppenmiddag. Passar till ekologiska Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo (75 kr), som är en bra match till både pizza och vegetariskt.

Rosévin på vintern? Ja, det går utmärkt att dricka rosévin året om och särskilt torra och fruktiga roséviner med lite struktur. Ekologiska Colle Reale Rosé (89 kr)  fungerar fint till exempelvis asiatisk mat. Gör fried rice, en slags asiatisk pyttipanna som görs på överblivet ris, grönsaker och ägg. Lägg till kyckling eller räkor om du vill. Steks snabbt ihop på rester och smaksätts med vitlök, soja och sweet chilisås.

Finns det korv eller charkuterier kvar? Kanske till och med lite julskinka? Perfekt att använda till pastan i en mustig tomatsås. Mycket smak för en liten peng. Vid servering toppa med någon typ av ost (mozzarella, riven hårdost eller liknande). Servera till ekologiska smakrika Botteotto di Valle Reale (109 kr).