Van Volxem

Van Volxem har återupprättat riesling från Saar i Moseldalen

På Weingut Van Volxem har vin odlats sedan romartiden. Egendomen ligger i byn Wiltingen, som är centrum för distriktet Saar, på en plats där tidigare ett Jesuitkloster legat. Rieslingvinerna från Saardalen hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet, då de var dyrare än de berömda vinerna från Bordeaux och Bourgogne.

År 2000 köpte Roman Niewodniczanski egendomen, med målet att skapa lika berömda viner som på 1800-talet och att göra Van Volxem till den förnämsta vinegendomen i hela Tyskland. Roman kommer från den anrika och välbärgade ölbryggardynastin Bitburger och har utökat de 12 hektar vinmark han köpte till närmare 85 och är idag den största producenten i området. Genom att studera gamla taxeringskartor lokaliserade han de bästa lägena som försvunnit under det senaste århundradet. De förnämsta jordarna var ju också de högst beskattade.

Roman Niewodniczanski Årets Vinmakare 2019

Roman Niewodniczanski har idag lämnat det klassiska, tyska predikatsystemet och gör naturliga viner med traditionella metoder: handskördade druvor, odlade utan bekämpningsmedel, jästa med sin naturliga jäst och buteljerade utan filtrering. Högt på Schlossberg i Wiltingen finns idag ett hypermodernt vineri där total hänsyn tagits till miljö och långsiktig hållbarhet. Här kan intresserade besökare njuta både av vinerna och utsikten.

Riesling är den dominerande druvan och rankorna har en genomsnittlig ålder av 40 år. Bland ägorna finns också en odlingslott med 130 år gamla stockar. Skifferjordarna på egendomen är unika och ger vinerna en utsökt mineralitet. Precis som under storhetstiden på 1800-talet skördas druvorna så sent som möjligt för att få mogna, men inte övermogna druvor. Därefter jäser vinerna ut till helt torrt.

Av tyska vinbibeln Vinum utsågs Roman Niewodniczanski till Årets vinmakare 2019 för sitt arbete med Van Volxem, som inte bara återupprättat egendomens storhet utan också inneburit ett uppsving för hela vinnäringen i Saar.

  • mosel
  • vanvolxem
  • tyskland
  • riesling
  • saar