Empire Estate

Ett glas vin kan få de mest märkliga konsekvenser, det kan Thomas Pastuszak om någon intyga. Som ung valde han mellan en framtid som neurobiolog eller konsertpianist, men ett enda glas vin från distriktet Finger Lakes gjorde honom så betagen att han gick vilse från sina tänkta vägar och i stället fick en lysande framtid med mat och vin. Med druvor från noggrant utvalda odlare har han renodlat essensen av Rieslingdruvan: hög syra, aromatisk frukt och fin textur. 

Idag vid 33 års ålder driver han Empire Estate Wine i Finger Lakes tillsammans med vinmakaren Kelby Russell och är även vinansvarig för den topprankade restaurangen NoMad i New York och med systerrestaurang i Los Angeles. Empire Estate, Thomas Pastuszak, och hans kollegor i området, har snabbt gjort Finger Lakes lika synonymt i USA med högklassig Riesling som Napa är med Cabernet och Oregon med Pinot Noir. 

Finger Lakes ligger i staten New York, fyra timmars bilresa norr om New York City. Området har fått sitt namn efter de elva långsmala glaciärsjöar som gigantiska isblock karvade ut under senaste istiden. Här är inte bara jordmånen med kalk och skiffer perfekt för druvodling, landskapet har också samma branta sluttningar ner mot vatten som man finner i Rhendalen men som är ovanliga i USA. Med andra ord perfekta förutsättningar för Riesling.

Vin har odlats i Finger Lakes i nästan tvåhundra år, men då mest inhemska druvor. Den som upptäckte att området var som skapt för Riesling var den tyske invandraren Dr Konstantin Frank som planterade de första rankorna i slutet av 1950-talet. Idag finns mer än hundra vinanläggningar i området.

Empire Estate gör två viner, båda helt torra, en grundversion och en Dry Riesling Reserve. Båda har fått toppbetyg sedan premiärårgången 2014.