Domaine des Lambrays

Domaine des Lambrays

Med anor från 1365

Domaine des Lambrays ligger i Morey St Denis, i hjärtat av Bourgognes berömda Côtes de Nuits. Toppvinet heter Clos des Lambrays och räknas med rätta som ett av världens absolut främsta röda viner. Vingården Clos des Lambrays har anor tillbaka till 1365. En stenportal leder in till domänens andel av vingården som består av 202 små odlingslotter på sammanlagt dryga åtta hektar. Det är inte bara en av världens förnämsta vinodlingar utan också en av de vackraste. En klar dag kan man se Alperna som en silhuett i bakgrunden.

Egendomen, och det tillhörande slottet, har gått skiftande öden till mötes under århundradena med mängder av ägarskiften. När paret Günther och Ruth Freund tog över 1996, återställde de både slott och ägor till bästa skick med hjälp av oenologen Thierry Brouin. 2014, efter Gûnther Freunds död, blev Domaine des Lambrays lyxkoncernen LVHM:s (Moët-Hennesy Louis Vuitton) första förvärv i Bourgogne, och man har gjort allt för att domänen fortsatt ska ligga i världstoppen.

Domaine des Lambrays producerar mindre mängder av rött vin med ursprungsbeteckningen Morey St Denis, eller Morey St Denis Premier Cru, men det är vinet från Clos des Lambrays som är det förnämsta. Vingården är den mest berömda av de fem Grand Crus i Morey St Denis. Den ligger på 250 meters höjd och har jordmån och mikroklimat som ger Pinot Noir-druvor av exceptionell kvalitet. Vinet har alltid omgetts av ett magiskt skimmer och det talas fortfarande om legendariska årgångar som 1918, 1937 och 1945. Stilen är kraftfull men elegant. 

lambrays.com

  • Domaine des Lambrays
  • Lambrays
  • Bourgogne