Domaine de la Côte

Domaine de la Côte

Domaine de la Côte har Bourgogne som förebild

Rajat Parr och Sashi Moorman är två av de mest omtalade – och omdiskuterade – vinpersonligheterna i USA. På egendomen Domaine de la Côte producerar de strålande viner av Pinot Noir med Bourgognes stora viner som förebild. Rajat Parr är restaurangman och sommelier, Sashi Moorman är vinmakare, tillsammans delar de passionen för balanserade och nyansrika viner, något som går stick i stäv mot den amerikanska traditionen med alkoholrika fruktbomber. Men idag är det deras typ av viner som bildar skola i Kalifornien.

Domaine de la Côte ligger i den västligaste delen av Santa Rita Hills, i Santa Barbara County. Stilla havet är bara en knapp mil bort och ger tufft klimat med kalla vindar. De tätt planterade vinrankorna växer i mineralrik jord bestående av 25 miljoner år gammal havsbotten. Totalt förfogar man över sex olika vingårdslägen med stor spännvidd i karaktär.

 

Från ekologiskt till biodynamiskt i vingårdarna

Det unika med vinerna är inte bara tidigare skördar och därmed lägre alkoholhalt i vinerna, det handlar lika mycket om parets unika fingertoppskänsla när det gäller att hitta vingårdar med den perfekta kombinationen av rätt klimat och förnämliga geologiska förutsättningar.

Odlingarna som tidigare ägare skött ekologiskt övergår nu stegvis till att bli helt biodynamiska. Mottot är: Vi lägger inte till något och tar inte bort något. Juvelen är vingården som givit hela egendomen dess namn: La Côte. Pinot Noir-druvorna härifrån vinifieras i hela klasar i öppna betongkar och inget svavel tillsätts förrän vid buteljeringen.

Produktionen av de olika vinerna är mycket liten och efterfrågan överstiger tillgången. Kvaliteten är i världsklass och alla de finessrika vinerna från Domaine de la Côte utvecklas mycket gynnsamt med lagring.

  • Domaine
  • de
  • la
  • Côte