Dana Estates

Dana Estates

Dana Estates i Napa Valley skapar kultviner

Dana är ett ord på sanskrit som ungefär betyder "generositetens ande". Och de viner som Dana Estates i Napa Valley producerar i små upplagor är koncentrerat generösa vilket har gjort dem till en av Kaliforniens mest uppmärksammade vinproducenter.

Vid foten av Mayacamasbergen, en bit utanför Rutherford i Napa Valley, ligger anrik vinmark där man gjort vin sedan slutet av 1880-talet. Först ut var tysken H W Helms, som också givit namn åt en av de bästa vingårdarna, Helms Vineyard. Nästan hundra år senare startade familjen Livingston sin egendom Livingston-Moffet på samma plats. 2005 köptes den av nuvarande ägaren Hi Sang Lee, en sydkoreansk affärsman och hängiven vinsamlare. Han lät bygga en helt ny vinanläggning, där de ursprungliga stenväggarna fick ingå som en del av nybygget.

Dana Estates viner är mestadels druvrena viner på Cabernet Sauvignon från specifika vingårdslägen som Helms Vineyard utanför Rutherford, Hershey Vineyard söder som Howell Mountains och Lotus Vineyard i Vaca Mountains. Lagringsdugliga viner med en fin mineralitet och lager på lager av mörk frukt och grafit.

Sedan 2005 gör även Dana Estates gör ett vin under etiketten Onda, som baseras på en blandning av druvor från Helms, Hershey, Lotus och även det vingårdsläge som heter Crystal Springs. Dessa viner är något mjukare än vingårdsvinerna - här finns både en ren och fin frukt, elegans och precision. Perfekta att dricka nu, men åldras med värdighet i 10-15 år för den som vill lägga i vinkällaren. 

Alla vinerna från Dana Estates produceras i små upplagor och är mycket eftersökta på den internationella marknaden, så eftertraktade att varje butelj är specialmärkt för att förhindra förfalskningar.

  • Dana
  • Estates