Allt det goda från Italien - tre recept med Borgogno!

Parmesanpasta med rostade hasselnötter a'la Swedish Foodie

Ingredienser: Pasta (Fettucini eller valfri), massor av riven parmesan, vispgrädde, smör, vitlök, persilja, hasselnötter, bröd (rostbröd eller surdeg) samt salt

Halvera och rosta sedan hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Mixa brödet i mixer till smulor. Stek smulorna med en rejäl klick smör i pannan. När de är gyllene tillsätter du riven vitlök och hackad persilja och stek en stund till. Smaka av med salt.

Koka pastan enligt anvisningarna i rejält saltat vatten. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet. Lägg i pastan i kastrullen igen och ställ tillbaka på spisen men sänk temperaturen till lägsta möjliga. Tillsätt en skvätt grädde, mängder med riven parmesan, svartpeppar och lite av pastavattnet. Rör så allt blandar sig. Blir det för stabbigt tar du i lite mer pastavatten tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med rostade hasselnötter och brödsmulor och matcha med en klassisk Barolo från Borgogno!

 

Lyxig svamptoast med pata negera och tryffelpecorino!

Ingredienser: Blandad svamp (skogschampinjon, ostronskivling, portabello eller det du hittar i butik), toastbröd, smör, grädde, en skvätt vitt vin, schalottenlök,vitlök, tryffelpecorino eller vanlig pecorino, Pata negra eller annan god skinka.

1. Hacka ner svampen i mindre bitar och stek gyllene i mycket smör. Lägg i den hackade löken och vitlöken och låt den fräsa med en stund.

2. Slå på en skvätt vitt vin och låt alkoholen koka bort. Häll på grädde och låt det koka in så det nästan inte är någon vätska kvar utan bara krämig svamp.

3. Stek toastbröd i smör.

Lägg en stor klick svamp på toasten och toppa med osten och skinkan. 

Tänk på att ta mycket svamp då den krymper rejält i pannan när du steker. Matcha med Borgognos kultvin "No Name". 

Högrevsragu med grillade tomater och krämig parmesanpolenta!

Ingredienser: 1 kg högrev, 2 gula lökar, 2 stjälksellerier, 2 vitlöksklyftor, 3 dl rött vin, en burk krossade tomater, 5 dl köttbuljong, en matsked torkad timjan respektive rosmarin. Parmesan, en tärning grönsaksbuljon, 3 lagerblad, färska körsbärstomater, polenta, smör, rapsolja, salt & peppar. 

Tärna köttet och stek i lite olja på hög värme för fin stekyta. Lägg över köttet i en kastrull. Addera hackad lök, stjälkselleri och vitlök och stek i ytterligare några minuter så att grönsakerna får svettas lite. Häll i rött vin och låt koka ner till dess att en tredjedel av vinet återstår. I med buljong, krossade tomater och örter. Låt koka minst 2 timmar men gärna upp till 5 timmar. Smaka av med salt.

Ringla olivolja på körsbärstomaterna och kör dem i ugn på 200°C tills de fått färg och spruckit lite. Gör polenta enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt en stor klick smör och rikligt med riven parmesan.

Matcha med Borgognos Barbera d'Alba Superiore!