Recept
Här hittar ni recept och inspiration kring mat och vin, ett ämne som vi verkligen brinner för oavsett om det handlar om snabba tilltugg och enklare vardagsrätter eller middagar med flera rätter. Mat är gott och vi vet att våra följare uppskattar att få tips om vilken typ av mat som passar till specifika viner, eller tvärtom.
Varsågoda här kommer goda recept, signerade Swedish Foodie, med passande vintips till varje recept. Alla vinerna ligger också klickbara i produktkarusellen högst upp.
Art.nr 70384
139 kr
Art.nr 7567
139 kr
Art.nr 4638
149 kr
Art.nr 6263
129 kr
Det här behöver du för 4 personer:
2 dl smetana
2 dl créme fraiche eller gräddfil
1 mellanstor rödlök
1 kruka gräslök
Löjrom, stenbitsrom eller annan valfri rom
1 citron
1 kruka dill
Mixa smetana och creme fraiche, tillsätt hackad rödlök, hackad gräslök, lite rivet citronskal, hackad dill och smaka upp med lite citronjuice. Toppa med löjrom och dill. Sältan från rommen räcker oftast men smaka annars upp dippen med lite salt.
Servera till frasiga potatischips och Rotari Brut Riserva.
4 portioner torskrygg
Mandelpotatis till 4 pers
½ liten purjolök & 1 citron
1 kruka gräslök & 1 kruka dill
100-150 gram smör & lite hasselnötter
Stek torsken i panna i olja och smör. Salta fettet i pannan rikligt och ös fisken under hela stekningen tills innertemp på 45 c. Koka potatisen mjuk. Krossa potatisen med en stomp eller gaffel och tillsätt hackad purjolök, hackad gräslök, lite citronzest och brynt smör. Rör runt och smaka av med salt. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjat få lite färg.
Toppa med lite brynt smör, dill, hasselnötter och en citronklyfta som pressas över innan man hugger in.
Servera till Folklore Albariño eller Saar Riesling.
600-800 g oxfilé
3 gula lökar
Fast potatis för 4 personer
3 msk dijonsenap, 1 dl neutral olja & 4 äggulor
2 dl färsk riven pepparrot, 1 kruka persilja & svartpeppar
Skär ner potatisen i mindre kuber och stek i smör tills gyllene. Salta och lägg i ugnssäker form och varmhåll på 50 grader i ugnen. Hacka ner löken grovt och stek i smör tills att de fått lite yta. Smaka upp med en nypa socker, salt och en liten skvätt vinäger. Lägg i ugnsform och varmhåll på 50 grader i ugnen
Blanda äggula, dijonsenap och olja. Vispa tills de blir en krämig konsistens. Smaka av med en skvätt vinäger, salt och mängder med svartpeppar. Skär ner köttet i kuber om 2x2cm och stek i het panna någon minut, vänd och stek någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar. Riv pepparrot och hacka persilja och servera till.
Servera till Borgogno Langhe Rosso eller Stellenbosch Reserve