Allt det goda från Italien och Borgogno

Italien och god mat är intimt förknippat med varandra.  Vi älskar risotto, pasta och pizza och alla de goda italienska råvarorna. Perfekt mat året runt som passar med smakrika viner från Piemonte!

Från Giacomo Borgogno kommer ett brett urval av kvalitetsviner på klassiska druvor från Piemonte. Upptäck Borgognos maffiga Barolo-viner, den fruktiga och kryddiga Barberan och olika blends som man också framställer. Den allra senaste nyheten är en Langhe Rosso-box på Nebbiolo, Barbera och Dolcetto som är Systembolagets dyraste box. Perfekt när man är många och ändå vill bjuda på ett kvalitetsvin.

Godaste pizzan och Barbera

Ingredienser: Pizzadeg (färdig eller som du gör den själv). Gul lök, vitlök, selleri, olivolja, tomatpuré, rödvin, balsamvinäger, krossade tomater, honung, chorizo, färska fikon, rosmarin och torkad chili (chiliflakes går bra).

Tomatsåsen gör du genom att hacka gul lök, vitlök och selleri grovt. Lägg i en kastrull med olivolja och svetta på medelvärme i 5 min. Lägg i tomatpuré och rör runt. Tillsätt rödvin och balsamvinäger och koka i 1 min. Addera krossade tomater, salt och honung och låt småputtra i 20 min. Mixa allt med en stavmixer och låt puttra på svag värme i 20 min till. Låt svalna.

Lägg degen på ett mjölat bakplåtspapper och lägg på tomatsåsen, mozzarella, chorizo (dra av skinnet först), färska fikon, honung, rosmarin, torkad chili och lite flingsalt. Sätt ugnen det varmaste som går och lägg in en plåt. Lägg pizzan på den glödheta plåten och grädda överst i ugnen tills den fått fin färg, mellan 3-10 min beroende på hur mycket värme du får upp i ugnen.

Matcha med Borgognos Barbera d'Alba Superiore!

 

Parmesanpasta med rostade hasselnötter a'la Swedish Foodie

Ingredienser: Pasta (Fettucini eller valfri), massor av riven parmesan, vispgrädde, smör, vitlök, persilja, hasselnötter, bröd (rostbröd eller surdeg) samt salt

Halvera och rosta sedan hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Mixa brödet i mixer till smulor. Stek smulorna med en rejäl klick smör i pannan. När de är gyllene tillsätter du riven vitlök och hackad persilja och stek en stund till. Smaka av med salt.

Koka pastan enligt anvisningarna i rejält saltat vatten. Häll av pastan men spara lite av pastavattnet. Lägg i pastan i kastrullen igen och ställ tillbaka på spisen men sänk temperaturen till lägsta möjliga. Tillsätt en skvätt grädde, mängder med riven parmesan, svartpeppar och lite av pastavattnet. Rör så allt blandar sig. Blir det för stabbigt tar du i lite mer pastavatten tills du är nöjd med konsistensen.

Toppa med rostade hasselnötter och brödsmulor och matcha med en klassisk Barolo från Borgogno!

 

Lyxig svamptoast med pata negera och tryffelpecorino!

Ingredienser: Blandad svamp (skogschampinjon, ostronskivling, portabello eller det du hittar i butik), toastbröd, smör, grädde, en skvätt vitt vin, schalottenlök,vitlök, tryffelpecorino eller vanlig pecorino, Pata negra eller annan god skinka.

1. Hacka ner svampen i mindre bitar och stek gyllene i mycket smör. Lägg i den hackade löken och vitlöken och låt den fräsa med en stund.

2. Slå på en skvätt vitt vin och låt alkoholen koka bort. Häll på grädde och låt det koka in så det nästan inte är någon vätska kvar utan bara krämig svamp.

3. Stek toastbröd i smör.

Lägg en stor klick svamp på toasten och toppa med osten och skinkan. Tänk på att ta mycket svamp då den krymper rejält i pannan när du steker.

Matcha med Borgognos kultvin "No Name".