Grilla Pizza

Så här gör du pizza på grillen!

På kolgrillen:

Tänd grillen. När glöden är fin flyttar du ut den till kanterna så att värmen kan söka sig upp runt pizzastenen. Lägg på pizzastenen och låt den bli riktigt varm. Baka ut degen till pizzan och lägg på toppings. Lägg pizzan direkt på den glödheta stenen. Grädda i ca fem minuter med locket på, tills pizzan fått krispig botten och är helt tillagad. 

På gasolgrillen.

För gasolgrill måste grillen förberedas för direkt grillning.Pizzastenen läggs på när grillen börjar bli varm. Höj temperaturen stegvis för att stenen inte ska riskera att spricka. Uppåt 300 grader bör temperaturen vara när du lägger på pizzan och då ska stenen ha legat på i åtminstone tio minuter för att vara tillräckligt het. Lägg nu på pizzan på stenen och stäng av brännaren direkt under stenen så att det blir indirekt grillning. Stäng locket och grilla i 10-15 minuter.

Kolla in receptet nedan!

Dags att grilla pizzan

Köp färdig pizzadeg eller gör egen deg. Här får du ett enkelt recept på pizzadeg till två stora runda pizzor. 

0,5 tsk strösocker
1 tsk salt
2,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
6 dl vetemjöl special
0,25 st jäst original färsk

Lös upp jästen tillsammans med ljummet vatten i en stor bunke. Tillsätt mjöl, olivolja, salt och strösocker. Knåda ihop degen ordentligt i ett par minuter och täck med en bakhandduk. Mjöla degen lite så den inte fastnar i bunken. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 min.

Efter jäsningen delas degen i fyra delar och formar till bollar. Jäs 15 minuter. Kavla sedan ut tunt, lägg på ordentligt med skivade färska tomater, mozzarella och basilika. Toppa med mer om du vill det, till exempel salami eller svamp. 

Servera pizzan med Stellenbosch Reserve Vanderstel!

  • pizza
  • recept
  • mat
  • vin
  • stellenboschreserve