Grillviner

Nu är det dags att grilla!

Nu är grillsäsongen i gång på riktigt och vi vill tipsa om både mat och dryck som förgyller denna väldigt svenska företeelse på sommaren. För visst är det härligt att kunna laga mat utomhus och njuta av de ljusa sommarkvällarna - ja, det är något alldeles särskilt med att grilla sin mat. Oavsett om det är kött, kyckling, fisk & skaldjur eller grönsaker som läggs på grillen har vi säkra tips på rött, vitt och rosé som passar. 

Vi erbjuder ett stort antal grillvänliga viner i olika prisklasser, som alla finns på Systembolaget, från Italien, Portugal, Frankrike, Spanien och Sydafrika. Somliga på flaska och andra på box för att ni ska kunna välja utifrån sommarens särskilda behov. 

Grilla på!

Nötkött/lamm: Till grillade rätter av nötkött eller lamm tipsar vi om Borgogno Langhe Rosso en smakrik blend från Piemonte, portugisiska Periquita Reserva eller MJ Le Petit Pas från södra Frankrike. Alla tre kostar runt hundralappen och är säkra alternativ som många tycker om. Vill man gå upp lite i pris finns flera kraftfulla viner - både på flaska och på box. En spännande nyhet är Santa Vittoria Langhe Rosso signerad Borgogno och som tappas på kran från toppen, en unik svensk innovation som vi är först med i världen Från Sydafrika och Stellenbosch kommer Rust en Vrede Estate och Stellenbosch Réserve - kvalitetsviner som båda är blends av Bordeaux-druvor. 

Fläsk: Till rätter av fläsk passar medelfylliga röda viner som Borgognos Barbera d'Alba, Valle Reale Botteotto Montepulciano d'Abruzzo eller Fonterutoli Chianti Classico från Mazzei. För budgetalternativ välj Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo eller Periquita Red.

Ljusare viner till fisk, skaldjur, kyckling och vegetariskt

Man måste inte dricka rött vin när man grillar utan det går utmärkt att välja både roséviner och vita viner, allt beror på vad man väljer att servera. På sommaren grillar vi gärna kyckling, fisk & skaldjur och grönsaker eftersom det är lätt och fräscht att äta när det är varmt ute. 

Kyckling: Vi tipsar om ett av Systembolagets mest matvänliga roséviner, Colle Reale Rosé, som är ett utmärkt roséval när du grillar kyckling, fisk eller haloumi, men även om man vill göra pizza på grillen eller grilla grönt. Kort sagt, ett mycket mångsidigt matrosé för sommaren.

Fisk & skaldjur: Grillade räkor, havskräftor eller hummer har en grillkompis i spanska Folklore Albariño, vars aromatiska fruktighet passar bra till just skaldjur. Gärna tillsammans med en krämig aioli som kan vara smaksatt med vitlök, lime eller citron. 

Vegetariskt: Ett annat säkert vitt grillval är franska Sauvignon Bordeaux, på den aromatisk druvan Sauvignon Blanc, som passar perfekt till grillade gröna rätter eller Haloumi. Det gör även Lupi Reali Trebbiano d'Abruzzo, som är ett fruktigt vitt vin på den italienska druvan Trebbiano och finns på smidig box.