Monte Rossa

Monte Rossa

Franciacorta Italiens svar på Champagne

Från Franciacorta kommer några av Italiens bästa mousserande viner. Egendomen Monte Rossa anses vara ledande med viner som på allvar tål att jämföras med Champagne. Druvorna är samma (Chardonnay och Pinot Noir) och framställningen är identisk med en lång andra jäsning på flaska.

Äkta paret Paola Rovetta och hennes man Paolo Rabotti grundade Monte Rossa 1972 och var drivande när det gällde att höja kvaliteten och statusen på vinerna från Franciacorta. Paolo grundade distriktets konsortium och bidrog till att man nådde landets högsta klassificering DOGC 1995.

Monte Rossas viner skördar stora internationella framgångar och är rikligt prisbelönta. De har bland annat utsetts till Italiens bästa producent av mousserande vin och tagit medaljer i VM för mousserande viner. Prestigevinet Cabochon har mer än tio gånger fått högsta betyget i den italienska "vinbibeln" Gambero Rosso.

Frank Sinatras favoritviner

I dag är det sonen Emanuele Rabotti som är vinmakare och leder Monte Rossa som äger 70 hektar vingårdar med gamla vinstockar belägna runt den vackra Iseosjön. Alla vingårdslägen vinifieras separat och blandning sker först när man gör de slutliga cuvéerna. Vinerna får en andra jäsning på flaska och vilar på sin jästfällning i minst 24 månader före lanseringen. Prestigecuvéen Cabochon (70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Noir) lagras längre, upp mot fyra år.

Storsäljaren är en rosé med det passande namnet Flamingo. Det syftar inte bara på den vackra färgen utan också på den legendariska nattklubben i Las Vegas där Paolo Rabottis stora idol Frank Sinatra brukade uppträda. Familjerna blev så goda vänner att Frank och hans fru Barbara var faddrar när Cabochon lanserades 1992.

  • Monte
  • Rossa