Giodo

Podere di Giodo och Albarelli di Giodo

Carlo Ferrini står bakom egendomarna Podere di Giodo i Montalcino och Albarelli di Giodo på Sicilien. Han är en av Italiens, för att inte säga världens, främsta vinmakare. Redan 1979 gjorde han sitt första vin – då endast 25 år gammal och redan djupt engagerad i att höja kvaliteten på Toscanskt vin. Han började arbeta som konsulterande vinmakare år 1992, blev snabbt eftertraktad. Under drygt 30 år arbetade Carlo sedan med några av Italiens främsta vinegendomar – från Trentino i norr till Sicilien i söder.

Att Carlo Ferrini är oerhört viktig för italienskt vin råder det inget tvivel om, så givetvis var förväntningarna skyhöga då han efter många års sökande kom över en fantastisk vingård i Montalcino i södra Toscana, år 2002. Här slog han sig ner för att inleda ett nytt äventyr – att gå från konsulterande vinmakare till att göra vin från egen mark både uppfyller en långvarig passion och ger ett unikt uttryck av den genuina kunskap han besitter. I dag driver Carlo två egendomar tillsammans med sin dotter Bianca Ferrini – Podere di Giodo i Montalcino och Albarelli di Giodo på Sicilien.

Giodo - den perfekta växtplatsen för sangiovese

"Giodo står för min första stora kärlek - min historia med sangiovese. Egendomens namn är en hyllning till mina föräldrar, Giovanna och Donatello, som jag har allt att tacka för"
Carlo Ferrini

Giodo består av 6 hektar planterade med sangiovesekloner som är särskilt lågavkastande och av allra högsta kvalitet. En majestätisk rad av cypresser lockar livsnjutare till denna vackra avskilda plats. Från vingårdarna blickar man ut över Montalcinos böljande kullar, ända bort till bergsmassivet Monte Amiata.

Vart beslut och var enskild detalj, oavsett om det är i vingården eller i vinkällaren, är av största vikt och ges full uppmärksamhet. Vingårdarna odlas efter ekologiska och hållbara principer. Carlo och Bianca betonar kompromisslös kvalitet, harmoni och elegans. Vinerna talar för excellens, där en unik växtplats ger renhet, balans och fullödig koncentration.

Alberelli di Giodo - ett unikt vin från Etna

Carlo Ferrinis andra stora kärlek ligger på Etna. Under 15 års tid reste han till Sicilien för att arbeta som vinmakare där. Han förälskade sig både i områdets unika växtplatser och i druvan nerello mascalese. År 2006 förvärvade han därav en spektakulär bit mark, som ligger 950 meter över havet och är planterad med gamla fina stockar längs vulkaniska sluttningar.

Från denna egendom gör Carlo och Bianca ett vin – Alberelli di Giodo är en finessrik, mineraldriven och djupsinnig upplevelse som ger Etna sitt allra vackraste uttryck.