Finca Villacreces

Finca Villacreces

Finca Villacreces i Ribera del Duero

Finca Villacreces ligger i den bästa delen av Ribera del Duero, som kallas för "The Golden Mile". Vägg i vägg ligger grannen Vega Sicilia, en av Spaniens förnämsta vinegendomar. Här har familjen Anton skördat stora framgångar med sina intensiva och smakrika viner från Finca Villacreces.

Mikroklimatet i Finca Villcreces ger utmärkta förutsättningar att göra viner av högsta kvalitet. Här odlas främst tinto fino (tempranillo), men även cabernet sauvignon och merlot. Druvorna från de äldsta stockarna används till huvudvinet Finca Villacreces. Prestigevinet Nebro kommer från en enskild vingård och görs bara under toppår.  

Pruno skrev spansk vinhistoria

Pruno är dock det vin som kommit att bli spansk vinhistoria. Det görs av druvor från de yngsta stockarna, som tidigare såldes till andra producenter. För tio år sedan hade de nått en sådan kvalitet att man gjorde ett crianzavin av dem. Vingurun Robert Parker svarade med att ge Pruno 93 poäng av 100.

"Normalt förväntar man sig att betala 75-120 dollar för ett vin som smakar som detta, men den här skönheten kan bli din för 20 dollar eller mindre! Dessutom håller det i ett årtionde", skrev Parker.

Artevino Family Wineries grundades 1987 av Gonzalo Anton för att skapa ett modernare sätt att göra spanska viner. Idag leder sonen Lalo familjeföretaget som består av Finca Villacreces, Bodegas Orben och Bodegas Izadi i Rioja och Bodegas Vetus i distriktet Toro.

  • Finca
  • Villacreces