Domaine Perrot-Minot

Domaine Perrot-Minot

Domaine Perrot-Minot är kultviner i Bourgogne!

Domaine Perrot-Minot i Morey-Saint-Denis är en av de mest uppmärksammade vinegendomarna i hela Bourgogne. Sedan Christophe Perrot-Minot tog över verksamheten 1993 har både han och domänen fått kultstatus.

Domaine Perrot-Minot kom i familjens ägo 1870 och Christophe Perrot-Minot är fjärde generationen som med stor framgång sköter ägorna som består av 13 hektar små vingårdar i Chambertin, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges och Morey-Saint-Denis.

Det handlar om stockar med mycket hög snittålder, de äldsta planterades redan 1902 och avkastningen är extremt låg. Alla odlingar sköts helt utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel.

Viner så efterfrågade att varje flaska kan spåras digitalt

Christophe Perrot-Minot köper också in små mängder druvor från kontrakterade odlare, men det sker med fullständig kontroll. Han bestämmer skördedatum och tar dessutom med sina egna plockare.

Den låga avkastningen och minutiösa hanteringen ger en enastående kvalitet i vinerna. Egendomen producerar närmare tjugotalet olika viner med sex Grand Cru i spetsen. Antalet buteljer av varje varierar från något hundratal till maximalt ett par tusen flaskor.

Vinerna från Perrot-Minot jämförs ofta med de legendariska från Domaine de la Romanée-Conti och är så eftersökta att de blivit föremål för förfalskning. För att förhindra falsarier är numer flaskorna försedda med en speciell halsetikett som gör det möjligt att spåra varje enskild butelj digitalt.

  • Domaine
  • Arnaud
  • Ente
  • Meursault