Château Pech-Latt

Château Pech-Latt är ekologiska pionjärer i Langedoc

Château Pech-Latt hittar vi i den lilla staden Lagrasse (Corbières AOC) som ligger i sydfranska Languedoc. Egendomen täcker totalt 350 hektar, varav 160 hektar är vingårdar, och är ekologiskt certifierad sedan 1991. Château Pech-Latt var en av de första vingårdarna som började att konverteras till ekologisk vinodling i södra Frankrike, vilket skedde redan på 70-talet. På de kalkhaltiga kullarna runt vingårdarna växer det som i södra Frankrike kallas garrigue, den låga växtligheten vid medelhavet som består av lavendel, timjan, rosmarin, buxbom och liknande och bildar ett naturligt skydd mot de starka vindarna. 

Château Pech-Latts vingårdar är omgivna av höga kullar vilket skapar ett naturligt ekosystem. Druvorna skördas endast för hand, något som möjliggör för en strikt selektering och försiktig hantering av druvorna. 

Bred mångfald av druvor och jordmåner 

Château Pech-Latt uppvisar en stor mångfald både vad gäller jordmåner (skiffer, kalksten, märgel och sandsten) och druvsorter. På egendomen odlas typiska sydfranska druvor som carignan, grenache, syrah och mourvèdre. Vinerna är blends som alla har lite olika tyngdpunkt mot specifika druvor. 

I den svenska vinportföljen för Château Pech-Latt hittar vi i dag fyra röda viner och även ett sött vin, som alla är ekologiskt certifierade. För den svenska konsumenten är det mest kända vinet Château Pech-Latt Grand Vin, en blend på mestadels syrah men även grenache, carignan och mourvèdre. VInet har funnits på Systembolagets hylla sedan 2000 och bytte under 2022 till en ny design på etiketten.

I familjen hittar vi även systerbolaget Maison Louis Max som skapar viner i Bourgogne. 

  • chateaupechlatt
  • languedoc
  • frankrike
  • ekologiskt