No Name Friulano

  • 2019
  • Le Vigne di Zamò
  • Italien, Friuli Colli Orientali

229 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 78307

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Syntetkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Komplex, fruktig doft med inslag av passionsfrukt, gråpäron, mandarin och örter. Torr, frisk och fruktig smak med en aromatisk ton, inslag av citrus, päron, gula stenfrukter och örter.

Tillverkning

Efter skörden avstjälkades druvorna innan de pressades varsamt. Efter pressningen flyttades musten över till rostfria ståltankar och fick vila under natten vid en temperatur på 8-10°C och på så vis klarades vinet spontant genom att de fasta partiklarna i musten sjönk till botten av tanken. Musten flyttades därefter till en ny tank för alkoholjäsning vid 18-20°C. Varje vingårdläge vinifierades var och en för sig.

Lagring

Efter avslutad jäsning fick vinet lagras i 6 månader på sin jästfällning och under den perioden rördes jästfällningen om en gång i veckan (bâtonnage).

Passar till

Serveras som aperitif, till antipasti eller till olika pastarätter eller till smakrika rätter med fisk eller ljust kött.

Information

Friulano är regionen Friulis mest populära druva. Druvan hette fram till den 31 mars 2007 Tocai Friulano, men fick efter en mycket långdragen namntivst med Ungern byta namn. No Name Friulano med tilläget Dedicato a un nome negato (dedikerat ett förnekat namn) på etiketten är en stilla protest från producenten till att det ursprungliga namnet på druvan inte längre får användas.