Sött

Glöm inte det söta vinet till desserten!

Vinfamiljen José Maria da Fonseca är en verklig specialist på söta viner på druvan Moscatel, som odlas på halvön Setúbal utanför Lissabon där klimatet är perfekt. I Systembolagets ordinarie sortiment finns det söta vinet Alambre Moscatel de Setúbal på halvflaska. Ett utmärkt och mycket prisvärt sött vin som ofta får fyndstämpel av journalisterna. Här doftar det torkade frukter och apelsin. Smaken är söt men ändå frisk med toner av apelsin, nötter och crème caramel. Perfekt sällskap till goda efterrätter, gärna med nötter eller choklad men även till fruktdesserter! 

Alambre Moscatel de Setúbal 20 años är ekfatslagrad och mer komplex - en blandning av lagrade viner där det yngsta vinet är 20 år gammalt. Det äldsta har mer än dubbelt så många år på nacken och finns och i Systembolagets beställningssortiment.

Vinmakare Domingo Soares Franco gör även två söta viner med sitt eget namn på etiketten, de kan fås via privatimport. Domingo Soares Franco Coleccão Privada Moscatel de Setúbal är ett Moscatelvin där jäsningen stoppats med fransk Armagnac i stället för Brandy. Vinet bjuder på en doft av honung, nötter, apelsin och plommon. Domingo Soares Franco Collecão Privada Moscatel Roxo är gjord på Roxo - en mycket ovanlig klon av Moscateldruvan som är blå, vilket ger vinet en mörkare färg och en exotiskt kryddig ton med inslag av anis, kanel och fikon. 

José Maria da Fonseca skapade också en riktig vinraritet till millenieskiftet, som en hyllning till det nya årtusendet.Trilogia Moscatel de Setúbal har en helt unik blandning av tre olika toppårgångar som lagrats på fat. 70% kommer från år 1965, 15% från 1934 och 15% från år 1900! Vinet kan privatimporteras till Sverige.