Söta viner

Varsågoda att botanisera bland alla våra söta viner

The Wineagency erbjuder ett spännande sortiment av söta viner

Söta viner är en vinkategori som ofta hamnar lite i skymundan, vilket vi på The Wineagency tycker är tråkigt. Att avrunda en god måltid med en bit smakrik ost eller en dessert till ett passande sött vin är ett härligt avslut. Det finns många spännande kombinationer mellan mat och söta viner och vi ger er några tips på klassiska kombinationer av mat och söta viner som vi erbjuder i vårt sortiment.

Men först ska vi reda ut vad ett sött vin faktiskt är? Ett vin blir sött genom att jäsningen stoppas innan allt socker från druvorna har använts i vinprocessen och lämnar kvar det som går under benämningen restsötma (residual sugar) i vinet. Ju mer restsötma desto sötare är vinet!

Många känner till söta viner som Sauternes, Tokaj och den där söta sherryn som gammelfarmor kanske bjöd på? Men det finns många andra sorters söta viner på olika druvor och från olika ursprung.

Hos The Wineagency kommer de söta vinerna från Hunter Valley i Australien, Languedoc-Roussillion i södra Frankrike, Pfalz och Moseldalen i Tyskland samt från Champagne. 

Ost, choklad, knäckiga och smakrika fruktdesserter

The Wineagency kan erbjuda söta viner från flera olika ursprung. I Hunter Valley, norr om Sydney görs söta kvalitetsviner på druvan semillon, samma som i de världsberömda Sauternes-vinerna från Bordeaux. Sticky Wicket Semillon från hyllade Brokenwood Wines. Här finns intensiva toner av citrus, karamelliserat socker och gul stenfrukt med en pigg syra. Till smakrika fruktdesserter som en äppelpaj.

Till chokladdesserter och smakrika ostar väljs med fördel ett sött rött vin från södra Frankrike och producenten Francois Lurton. Mas Janeil Maury görs på druvorna grenache och syrah och lagras i ett år på franska ekfat. Smaken är fruktig och välbalanserad med mycket bra struktur och fyllighet.

Ännu ett sött vin från Frankrike och legendariska champagneproducenten Francis Egly. Egly-Ouriet Ratafia de Champagne görs på noggrant utvalda Grand cru-druvor av pinot noir och lagras i två år på franska ekfat. Smaken är söt, fyllig och fruktig med en fin syra som balanserar sötman. I smaken märks sultanrussin, nötter, honung och aprikos. Servera väl kyld som aperitif, till knäckiga desserter eller ost.

Hur klassificeras söta viner från Tyskland?

De söta kvalitetsvinerna från Tyskland görs främst på druvan riesling och de allra bästa finns i Pfalz och Mosel. Här kan ni kolla in våra söta viner från producenterna Bassermann-Jordan och Markus Molitor! De flesta vinländer klassificerar sina viner utifrån region och tillverkningssätt, men i Tyskland går man efter mustvikten (graden av mognad) när druvan skördas.

I den högsta kvalitetsklassen för viner (QmP) finns sex indelningar utifrån mustvikt:

  • Kabinett skördas i oktober
  • Spätlese skördas tidigast två veckor efter skörd av Kabinett
  • Auslese är druvor från utvalda och sent skördade klasar - här börjar vinerna bli mer söta och fylliga.
  • Berenauslese är druvor från utvalda och övermogna druvor som är intensivt söta.
  • Eiswein skördas under den första riktiga frostnatten (- 8 grader) varvid druvorna pressas medan vattnet i druvan fortfarande är fruset. Här finns hög syra och även en liten sälta.
  • Slutligen har vi TBA (Trockenbeerenauslese) som är den högsta klassen. Här sker skörden först när druvorna torkat ihop till russin, vilket är i december eller så sent som i januari/februari.