Rosévin

Våra roséviner

The Wineagency har ett flertal roséviner i det fasta sortimentet, varav det allra mest kända är det franska succévinet Les Fumées Blanches Rosé från Francois Lurton. Ett annat populärt rosévin är ekologiska och veganvänliga Colle Reale Rosé från italienska Abruzzerna som görs på druvan Montepulciano.

I beställningssortimentet finns en rad spännande roséviner. Den senaste nykomligen är biodynamiska och Demeter-cerifierade Origine Rosato från Italien och producenten Passione Natura. Ännu ett vin som görs på druvan Montepulciano. Ett annat franskt rosévin är Les Pins Couches Rosé som är Syrahbaserat och görs i Rhônedalen av Jean-Luc Colombo.

Söker du efter rosa bubblor? I så fall kan vi erbjuda flera kvalitetsbubbel från Italiens svala prestigeregioner där det skapas bubblor på treditionell metod - Rotari Rosé från Mezzacorona i Trentino-Alto Adige och en Franciacorta från MonteRossa i Lombardiet. Från Loire i Frankrike kommer De Chanceny Brut Rosé, en crémant på Cabernet Franc, och Rivarose Rosé på Syrah, Grenache och Cinsault från södra Frankrike.

Många möjligheter att matcha

Rosévin ansågs tidigare vara ett vin "som fungerar till allt, men inte passar till något". En smula hårt uttryckt tycker vi som representerar mer än tio olika varianter av rosé på ett stort antal druvor i olika stilar och från många ursprung. Här finns en uppsjö av härliga möjligheter: 

- Blandat smågodis och ett fruktigt rosévin. Rosévin passar fint till både surt, salt och ljus choklad. En riktigt bra mix med andra ord!

- Syrliga och milda ostar som getost, fetaost och mozzarella. Med andra ord perfekt till en toast med gratinerad getost, grekisk sallad eller en tomat och mozzarellasallad med basilika. 

- Skaldjurs och kycklingrätter, gärna med örter och vitlök som smaksättning. Eller till anka och liknande fågelkött. 

- Rätter med ris, som till exempel en Paella med skaldjur, grönsaker och kyckling. Saffran är dessutom en krydda som passar perfekt till rosévin. En sydfransk fisk- och skaldjurssoppa med saffran är alltså ett annat bra mat alternativ.