Rosévin

The Wineagencys roséviner i Systembolagets fasta sortiment och i beställningssortimentet

Roséviner från hela världen

Här hittar du rosévin från sydfranska Provence, Italien, Spanien, Sydafrika, Tyskland och Australien. Det allra mest kända är två viner som står stadigt på Systembolagets hylla. Allra mest populärt är det franska succévinet Les Fumées Blanches Rosé från Francois Lurton. Ett annat mycket populärt rosévin är ekologiska och veganvänliga Colle Reale Rosé från Passione Natura i italienska Abruzzerna som görs på druvan Montepulciano. 

I beställningssortimentet finns en rad spännande roséviner från Frankrike, Italien, Tyskland, Australien och Spanien. Den senaste nykomligen är Triennes Rosé från en toppegendom i Provence som två stjärnvinmakare från Bourgogne ligger bakom.

Rosévin ansågs tidigare vara ett vin "som fungerar till allt, men inte passar till något". En smula hårt uttryckt tycker vi som arbetar med roséviner från olika ursprung, på olika druvor och i olika stilar. Rosévin fungerar utmärkt året om och passar till exempel alldeles strålande till maträtter smaksatt med saffran, som en spansk paella eller sydfransk fisk- och skaldjursgryta.