Rosévin

The Wineagency har ett flertal roséviner i det fasta sortimentet, varav det allra mest kända är storsäljaren Les Fumées Blanches Rosé. Ett annat rosévin som gjort succé på hyllan är ekologiska Colle Reale Rosé från Valle Reale i Abruzzo, Italien. Samma producent står även bakom nyheten Corte Fiore Rosé. 

Provence har länge varit synonymt med blekt rosa roséviner och på The Wineagency arbetar vi med den hyllade producenten Mirabeau, som drivs av det brittiska paret Stephen och Jeany Cronk. Ett par som bröt upp från stressen i London för att förverklige drömmen om Provence. I dag säljs deras hyllade roséviner i ett femtiotal länder.

Les Pins Couches Rosé är ett syrahbaserat rosévin från Rhônedalens stolthet Jean-Luc Colombo

Söker du efter rosa bubblor? I så fall kan vi erbjuda två kvalitetsbubbel från Italien - Rotari Rosé och en Franciacorta från Monte Rossa . Vi har även roséchampagne från Pierre Péters. Skål!

Rosévin ansågs tidigare vara ett vin "som fungerar till allt, men inte passar till något". En smula hårt uttryckt tycker vi som representerar mer än tio olika varianter av rosé på ett stort antal druvor i olika stilar och från många ursprung. Här finns en uppsjö av härliga möjligheter: 

- Blandat smågodis och ett fruktigt rosévin. Rosévin passar fint till både surt, salt och ljus choklad. En riktigt bra mix med andra ord!

- Syrliga och milda ostar som getost, fetaost och mozzarella. Med andra ord perfekt till en toast med gratinerad getost, grekisk sallad eller en tomat och mozzarellasallad med basilika. 

- Skaldjurs och kycklingrätter, gärna med örter och vitlök som smaksättning. Eller till anka och liknande fågelkött. 

- Rätter med ris, som till exempel en Paella med skaldjur, grönsaker och kyckling. Saffran är dessutom en krydda som passar perfekt till rosévin. En sydfransk fisk- och skaldjurssoppa med saffran är alltså ett annat bra mat alternativ.