Champagne

Trio i Grand Cru Champagne hos The Wineagency

The Wineagency och champagne är två ord som är intimt förknippade med varandra. Som vinimportör är vi stolta över att arbeta med erkända småskaliga producenter av champagne - Pierre Péters, Egly-Ouriet och senaste tillskottet Diebolt-Vallois! Inte någon av de största i volymer, men definitivt i topp när det gäller kvalitet på champagne.

Denna trio tillhör de mest hyllade vinmakarna i Champagne med vingårdar i de finaste byarna. Där både Pierre Péters och Diebolt-Vallois är specialiserade på champagne som görs till hundra procent på druvan Chardonnay, anses Egly-Ouriet som den främste Pinotodlaren av dem alla. Här handlar det om om småskalig odlarchampagne som hyllas av vinjournalister och konsumenter världen över.

Läs mer om Pierre PétersDiebolt-Vallois och Egly-Ouriet här!

Champagne är och har alltid varit det yttersta beviset på att det är fest och att det något extra fint som ska firas. Sedan millennieskiftet har champagne fått ett allt starkare fäste som dryck i Sverige och det inte bara till stora högtider som nyår och bröllop som champagnen korkas upp. Legandariska Coco Chanel lär ha sagt följande:"I only drink champagne on two occassions. When I am in love and when I am not". 

Vad är det som är så speciellt med champagne då?

Förutom de historiska preferenserna är regionen Champagne unik med sitt läge, kritrika jordmån och svala klimat och frisk vindar. För druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier är det perfekt eftersom druvorna mognar långsamt och den viktiga syran därmed bevaras i champagnen. Det tillsammans med den unika metoden där Champagnen genomgår en andra jäsning på flaska och sedan lagras på sin jästfällning gör denna dryck helt unik i smak och struktur.