Terres Fumées Terret Sauvignon

  • 2019
  • François Lurton
  • Frankrike, IGP Pays d´Oc

100 kr

  • 750 ml
  • Art.nr FL2901

Sortiment Privatimport

Alkoholhalt 11,5 %

Vita torra viner

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Ungdomlig, aromatisk doft med inslag av citrus, svartvinbärsblad och tropisk frukt. Torrt, mycket friskt och fruktigt vin med inslag av grapefrukt och tropisk frukt.

Tillverkning

En del av druvorna pressas direkt efter skörd innan jäsningen startar och den resterande delen av druvor får macerera i musten under ett par timmar innan vinet dras om till nya tankar. Jäsningen startas med hjälp av utvalda jäststammar och sker vid en temperatur på cirka 16° C. Vinet vilar sedan en kort tid på sin jästfällning, helt skyddat från syre för att bevara maximal fruktighet.

Passar till

Serveras till rätter av fisk och skaldjur.

Information

Vinet består av en blandning av druvorna Terret och Sauvignon Blanc. Terret är en sällsynt vit druva typisk för Languedoc i södra Frankrike och somnästan uteslutande odlas runt lagunen Etang de Thau. Terret mognar sent och ger friska och fylliga viner. Lurton var den första producenten i området att uppmärksamma druvans fulla potential. Sauvignon Blanc, förknippas historiskt med Loiredalen och Bordeaux och trivs väldigt bra i svalare klimat. Druvan är känd för sina intensiva smaker och tydliga aromprofil och för sin fräschör. Terret och Sauvignon Blanc kompletterar varandra och en blandning av dem ger harmoniska viner.