Recept

Den allra vanligast frågan vi får från människor är vad som passar till olika typer av viner. Det gäller både tilltugg, förrätter och varmrätter och med olika typer av råvaror. 

För oss är det viktigt att recepten inte bara är enkla att ordna med i köket utan att det ska vara lätt att få tag i alla ingredienser också. Kort sagt, det ska gå att handla allt i din vanliga mataffär, det ska gå relativt snabbt och det ska inte heller vara för dyrt. 

Det behöver inte alltid vara komplicerat att duka fram något gott när det vankas gäster. Här blir det tips på tilltugg, förrätter och varmrätter med viner som passar till.

Smaklig spis!

Kallrökt laxsnitt och Västerbottenkräm till rosévin

Det här behöver du för 4 personer:
8 st rostbröd
4-8 skivor kallrökt lax
2 dl västerbottenost
1 citron
1 kruka gräslök
1 kruka dill
1,5dl smetana
1 påse bladspenat

Mixa osten och smetana till en kräm. Tillsätt hackad gräslök, hackad dill och smaka av med citronzest, citronsaft och lite salt. Skär brödet i mindre fyrkanter och bred ett rejält lager med ostkrämen på varje sida. Lägg på laxen och bladspenat och pressa ihop. Stick en pinne igenom och servera.

Vintips: Nr 2580, SAAM Chenin Blanc Cinsault Rosé, 75 cl, 109 kr

Het räksnitt på endive till riesling

1 burk handskalade räkor (Kosterfiskaren, Feldt´s, Hållö etc)
2 st endive
2-3 msk majonnäs
1-2 tsk sambal oelek
1-2 schalottenlök och 2 st salladslök
½ riven vitlök
1 citron samt krasse

Skär bort roten på endivsalladen, plocka bladen och skölj i kallt vatten. Låt torka på papper. Häll av räkorna och krama ur det mesta av vätskan. Blanda med majonnäs, sambal, riven vitlök, tunt hackad salladslök, fint hackad schalottenlök och smaka av med citronzest, citronjuice och salt. Toppa med krasse och lite salladslök och servera.

Vintips: Nr 54235, Universal Riesling från Mosel, 75 cl, 149 kr

Potatischips till vardagslyxig dipp och bubbel

2 dl Smetana och 2 dl gräddfil
1 mellanstor rödlök
1 kruka gräslök, 1 kruka dill och 1 citron
Löjrom, stenbitsrom eller annan valfri rom

Mixa smetana och creme fraiche!Tillsätt hackad rödlök, hackad gräslök, lite rivet citronskal, hackad dill och smaka upp med lite citronjuice. Toppa med rom och dill. Sältan från rommen räcker oftast men smaka annars upp dippen med lite salt.

Vintips: Nr 7567, Rotari Brut Riserva, 75 cl, 129 kr

Kantarelltoast deluxe till smakrikt rött

4 skivor toastbröd
1,5dl majonnäs & 0,75 dl riven parmesan
500-600gr kantareller
1 silverlök
6-8 skivor Prosciutto
Svartpeppar, krasse och smör att steka i

Blanda majonnäs med riven parmesan. Rör och smaka upp med salt och vitvinsvinäger. Stansa ut brödet i önskad form och stek i smör. Rensa kantarellerna och stek i smör tills de får rejält med färg. Smaka av med salt. Skiva silverlök tunt. Toppa toasten med majonnäs, kantareller, silverlök, prosciutto, mer parmesan, svartpeppar och krasse.

Vintips: Nr 4638, Stellenbosch Reserve Vanderstel från Sydafrika, 75 cl, 139 kr

Torsk med potatis, hasselnöt och dill till albariño

Det här behöver du för 4 personer:
4 portioner torskrygg
mandelpotatis till 4 pers
½ liten purjolök
1 kruka gräslök
100-150gr smör
Hasselnötter, 1 citron & 1 kruka dill

Stek torsken i panna i olja och smör. Salta fettet i pannan rikligt och ös fisken under hela stekningen tills innertemp på 45C. Koka potatisen mjuk. Krossa potatisen med en stomp eller gaffel och tillsätt hackad purjolök, hackad gräslök, lite citronzest och brynt smör. Rör runt och smaka av med salt. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjat få lite färg. Toppa med lite brynt smör, dill, hasselnötter och en citronklyfta som pressas över innan man hugger in.

Vintips: Nr 6263, Folklore Albariño, 75 cl, 109 kr