Recept

Den allra vanligast frågan vi får från människor är vad som passar till olika typer av viner. Det gäller både tilltugg, förrätter och varmrätter och med olika typer av råvaror. 

För oss är det viktigt att recepten inte bara är enkla att ordna med i köket utan att det ska vara lätt att få tag i alla ingredienser också. Kort sagt, det ska gå att handla allt i din vanliga mataffär, det ska gå relativt snabbt och det ska inte heller vara för dyrt. 

Det behöver inte alltid vara komplicerat att duka fram något gott när det vankas gäster. Här blir det tips på tilltugg, förrätter och varmrätter med viner som passar till oavsett vad det handlar om.

Smaklig spis!

Ugnsrostad salsiccia till Santa Vittoria Langhe Rosso från Borgogno

600 g salsiccia
500 g små fasta potatisar
2 fänkål & 1 purjolök
3 msk olivolja & 4 rosmarinkvistar
salt & peppar
Topping: 65 g ruccola och 2 dl hyvlad pecorino

Senapssås
1 dl crème fraiche & 1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap & 1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk citronzest & 2 msk citronjuice
2 msk finhackad persilja
1/2 tsk flingsalt & 1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. (varmluftsugn). Dela potatisen på hälften. Putsa fänkålen och skär den i kvartar. Dela purjolöken längst med skölj den, dela i större bitar. Blanda potatis, purjolök, och fänkål i en bunke med olivolja, salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form eller plåt tillsammans med salsiccian. rosmarin Baka i ugnen i ca 40 minuter. Rör om efter 20 minuter. Blanda såsen, tillsätt alla ingredienser i en skål och smaka upp med salt och peppar. Toppa med riven pecorino och ruccola.

Här finns vinet!

Pizza med bresaola och burrata till Borgogno Barbera d'Alba från Borgogno

Pizza
1 färdig pizzadag 3-4 portioner
3 dl riven mozzarellaost
2 rumstempererade burrata
2 dl riven parmesan
100 g bresaola
30 g mâchesallad, sköljd

Citron och chiliolja
Zest från 1 citron
1 tsk chiliflakes
1/2 dl olivolja
1 tsk fling salt

Sätt ugnen på 250°C varmluft med grillfunktion. Lägg in en plåt så den blir varm.
Lägg över pizza botten på ett bakplåtspapper.
Strö över mozzarellaosten och lägg över på den förvärmda plåten och grädda i ca 10-15 minuter. Toppa med riven burrata, bresaola, mâche, parmesan och citron och chilioljan.

  • mat
  • recept