Kräfttider

Dags för kräftor - här är alla vinerna som passar till!

Svenska högtider med basen i smörgårdsbordet

I Sverige finns det en rad matrelaterade högtider som vi gärna firar. Påsk, midsommar, kräftpremiär samt jul/nyår är några av de viktigaste. Gemensamt för flera av dem är basen i vårt svenska smörgåsbord - sill, lax och potatis. Ovanpå det kommer det till sådant som ägg, köttbullar, prinskorvar, pajer, sallader och ostar. Ibland dyker det upp vissa säsongstillägg, som sparris och lamm under påsken, grillat till midsommar och Janssons frestelse och skinka på julen. Samt de klassiska kräftorna förstås.

Nu i augusti är det kräfttider och vi vill naturligtvis tipsa om den typer av viner som fungerar att matcha till kräftor. Här finns en del saker att tänka på för att det ska bli bra.

Alla vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment eller att beställa.

Vilken typ av viner ska jag välja till kräftorna?

Bubbel: Kolla efter frisk och fruktiga mousserande viner med en tydlig syra (matvänliga), men som är torra som metodo classico, crémant eller en tysk sekt. Här undviker vi prosecco som inte har tillräckligt hög syra. 

Vita viner: Tänk friska, fruktiga och aromatiska druvsorter med hög syra. Som riesling, sauvignon blanc eller albariño. Alla dessa passar fint till kräftor.

Rosé: Jamen visst, om det är ett väldigt friskt och väldigt bärigt rosévin så funkar det. 

Röda viner: Nej, här är det stopp! Ett rött vin funkar inte till kräftor, det kommer att bråka med kräftsmaken på grund av tanninerna och vinet blir då mer beskt och strävt. 

  • högtider
  • sverige
  • vin
  • kräftor
  • kräftpremiär
  • augusti