Tips!

Årets sista dag väntar - bubbel, vitt och rött som passar till maten!

Bubblor och vita viner

Vi tipsar om fyra olika bubblande viner som både passar att skåla med, att ha till små tilltugg eller att matcha med mat. Det blir TrentoDOC, Champagne och mousserande från Loire som alla görs på traditionell metod. Ni får också tips på tre olika vita viner som alla passar till rätter med fisk, skaldjur eller till vegetariskt. 

Mousserande viner och små tilltugg:

Trendiga TrentoDOC - Rotari Brut Riserva 2019, 139 kr 

Tillfällig lanseringInsolent Brut Sans Sulfites Ajoutés NV, 199 kr 

 

Vita viner till fisk, skaldjur eller vegetariskt

Klassisk Sancerre - Sancerre Les Roches Domaine Vacheron 2022, 329

Tillfällig lansering  - Leogate Estate Brokenback Semillon 2022, 149 kr

Goda röda viner på olika druvor

För er som vill ha rött till maten tipsar vi om fyra olika röda viner, både vad gäller stil, druvor och ursprung. Det blir pinot noir, barbera, malbec och amarone och vad som passar till. Eftersom pinot noir är den av vinerna som har den lite lättare stilen är det en typ av rött vin som passar extra bra till vegetariskt eller fågel, men det passar även till fisk. Barbera är ett steg upp och innebär att viner blir ännu fruktigare och mer kryddigt. Detta vin från Borgogno är ett utmärkt rött vin till exempelvis kalv eller lamm. För den som vill ha mer kraft i vinet och har tänkt att ställa nötkött på bordet tipsar vi om malbec från Fincas Patagonicas i Argentina och till viltkött blir det förstås en italiensk amarone.

Tillfällig nyhet - Neiss Spätburgunder Bockenheim 2019, 200 kr

Barbera från Piemonte - Borgogno Barbera d'Alba Superiore 2021, 199 kr

Malbec från Argentina - Zolo Black Malbec 2018, 299 kr

Amarone från Italien - Ca' Montini Amarone 2018, 289 kr

Odlarchampagne på hyllan

Vi är väldigt stolta över att arbeta med flera småskaliga kvalitetsproducenter av champagne som är Grand cru och så kallade odlarchampagner. Två av dem finns i Systembolagets ordinarie sortiment och både Pierre Péters och Diebolt-Vallois champagner på hyllan hyllas av vinjournalisterna för sin höga kvalitet i förhållande till relativt låga pris (under 500 kronor).

Finns det några likheter och skillnader då mellan Pierre Peters Cuvée de Réserve och Diebolt-Vallois Brut Tradition? Båda är som sagt Grand Cru, de kommer från odlarfamiljer med mark i de finaste champagnebyarna och de är 100 procent chardonnay, det vill säga Blanc de Blancs.

Skillnaden mellan vinerna är stilen på dem, där Pierre Péters har en mer mineralisk och rakare stil medan Diebolt-Vallois uppvisar en liten blommighet och krämighet. Båda dessa champagner är utmärkta att servera till små salta tilltugg men de är också enastående till fisk- och skaldjursrätter. Tänk ostron, hummer och havskräftor.

Pierre Peters Cuvée de Réserve NV, 439 kr

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut, 489 kr

  • högtider
  • sverige
  • vin
  • nyår