Sorgin

Sorgin är hantverksgin på Sauvignon Blanc

Sorgin betyder häxa på baskiska och är François Lurtons egen premiumgin med druvan Sauvignon Blanc som bas. En druva François Lurton är expert på att förvalta som vinmakare och nu har förvandlat till gin under namnen Sorgin och finns i Systembolagets beställningssortiment i två varianter.

François har följt i fotspåren från sin farfars far Léonce Récapet, som ägde ett destilleri i slutet av 1800-talet, och skapat en ny unik gin. Sorgin är den första franska ginen med druvan Sauvignon Blanc som bas. Vanligen görs gin på potatis eller spannmål. 

Sorgin är kraftfull, men samtidigt mjuk, silkig och lite syrlig med toner av enbär, citrus och örter i doften. Smaken är generös och aromatisk av ginst, viol och enbär i perfekt harmoni och med fin längd och finess. Sorgin kan njutas ren eller med en premium-tonic som tar fram bitterheten från citrusen och fruktigheten från svartavinbärskaraktären. Som tillbehör rekommenderas grapefrukt- eller apelsinzest. 

Sorgin Yellow är lagrad på ekfat vilket ger en gin med mycket karaktär. Här finns en nyanserad och kryddig doft och smak med inslag av enbär, torkad frukt, peppar, ingefära, vanilj, apelsinskal och kvitten.

Varsågoda att inspireras!

 

"Voyager Fix"

5 cl Sorgin

2 cl färskpressad citron

2 cl färskpressad rosa grapefrukt

3 cl svartpepparsocker

Toppa med ett mousserande vin.

Häll alla ingredienser, utom bubblet, i en shaker. Fyll med is och skaka ordentligt. Sila ner drinken i ett högt glas, toppa med bubblet och granera med grapezest.

SVARTPEPPARSOCKER: Koka upp 2 dl vatten med 2 dl socker och 20-30 svartpepparkorn. Rör ordentligt så att sockret löser sig. Låt svalna och sila av pepparkornen.

Sorgin Yellow Gin Sveriges bästa GT 2021

Sorgin Yellow Gin har tagit hem många utmärkelser under 2021, både internationellt och här i Sverige. William Prytz vann till exempel Schweppes tävling om Sveriges bästa Gin & Tonic med "The Sauvignon GT". Varsågoda, här kommer receptet!

Is. 5 cl Sorgin Yellow Gin, 1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj, 10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper, Apelsinzest, Torkad apelsin

Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj görs på 7 gram färsk ingefära, 1 dl socker, 1 dl vatten och 1 vaniljstång

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med).

Torkad apelsin
Gör så här: Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i ugnen på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills de är helt torkade. Avlägsna från bakplåtspappret innan de svalnar.