Tilltugg

Matcha olika viner med enkla tilltugg

Den allra vanligast frågan vi får från människor är vad som passar till olika typer av viner. Det gäller både lagad mat men också enkla tilltugg då det är många vill hitta enkla tillbehör till olika typer av viner för olika tillfällen. Här kommer vi att samla alla sådana tips och trix som vi vet och ge er enkla tips och recept på vad som passar som tilltugg till mousserande, Champagne, vita och röda viner. 

För oss är det viktigt att de tilltuggen inte bara är enkla att ordna med i köket utan att det ska vara lätt att få tag i alla ingredienser också. Kort sagt, det ska gå att handla allt i din vanliga mataffär och det ska inte heller vara för dyrt. Samtidigt vill vi inspirera er att prova annat än bara det "gamla vanliga". För det är väldigt lätt att gå på sådant som man brukar ha. 

Tipsen här kan vara allt ifrån typisk plockmat, som olika typer av charkuterier och ostar, men även olika röror, snittar och snacks. Det behöver inte alltid vara komplicerat att duka fram något gott och det är självklart att vi även kommer att ha med vegetariska tilltugg. 

Enjoy!

Fira med Celebrandum Cava och krabbcrostini

Även om det inte är möjligt att resa utomlands nu kan vi alltid göra en smakresa hemma. Några utvalda pinchos eller tapas och ett glas bubblande Cava tar oss snabbt tillbaka till de stimmiga små barerna i San Sebastian och Barcelona. Vi bygger en ny värld, i väntan på att den vi vant oss vid får en chans att återhämta sig och firar på hemmaplan.

Celebrandum Reserva Sec är en Cava som är frisk och ändå har mycket smak av solmogen frukt, vilket kommer av den längre lagringen och en något högre restsötma. Därför passar Celebrandum perfekt till krabba, som är naturligt söt i smaken, men även som balans till den lilla hettan i tabascon.

INGREDIENSER
2 dl krabbkött (plockat kött från 1 hel krabba)
1 dl majonnäs
1 tsk tabasco
1 st citron
½ tsk fänkålsfrö (rostade och malda)
1 kruka gräslök
Salt

SÅ GÖR DU
Plocka allt kött från 1 krabba inklusive allt "smör" som sitter i kroppen. Alternativt köp plockat krabbkött.
Se till att hänga av och pressa ur vätskan ur köttet så att röran inte blir vattnig.
Blanda krabba, majonnäs, tabasco. Smaka av med salt och fänkålsfrö.

Vintips: Nr 7574, Celebrandum Reserva Sec, 97 kr, finns i Systembolagets fasta sortiment

Vegetariskt tilltugg och El Miracle Cava Brut

För dig som är sugen på ett vegetariskt tips som är både gott och enkelt till mousserande:

INGREDIENSER
1 burk Kronärtskocksbottnar
1 dl olivolja
1 klyfta vitlök
½ dl citronjuice
salt & svartpeppar

Persilja
4 st snacksgurkor
1 st paprika
2 stjälkar stjälkselleri
1 knippe rädisor
20 st sockerärtor

Mixa kronärtskockan, olivolja, citronjuice, vitlök till en slät kräm. Det kan behövas spä med lite vatten för att få till en bra konsistens, ska vara som en lättare kräm.

Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citron efter smak.

Ringla över olivolja, några stänk svartpeppar och persilja.

Skär ner alla grönsaker till dippvänliga bitar 

Vintips: Nr 7700, El Miracle Cava Brut, 89 kr, finns i Systembolagets fasta sortiment