Tilltugg

Den allra vanligast frågan vi får från människor är vad som passar till olika typer av viner. Det gäller både lagad mat, men också enkla tilltugg då det är många vill hitta enkla tillbehör och då främst till mousserande vin som ofta inleder kvällen. Här finns några enkla recept på tilltugg som passar lite extra bra till ditt mousserande vin.

För oss är det viktigt att de tilltuggen inte bara är enkla att ordna med i köket utan att det ska vara lätt att få tag i alla ingredienser också. Kort sagt, det ska gå att handla allt i din vanliga mataffär och det ska inte heller vara för dyrt. Samtidigt vill vi inspirera er att prova annat än bara det "gamla vanliga". För det är väldigt lätt att gå på sådant som man brukar ha. 

Tipsen här kan vara allt ifrån typisk plockmat, som olika typer av charkuterier och ostar, men även olika röror, snittar och snacks. Det behöver inte alltid vara komplicerat att duka fram något gott och det är självklart att vi även kommer att ha med vegetariska tilltugg. 

Enjoy!

Vegetariskt tilltugg och ekologiska El Miracle

För dig som är sugen på ett vegetariskt tips som är både gott och enkelt - här till vår ekolgiska cava El Miracle.

INGREDIENSER
1 burk Kronärtskocksbottnar
1 dl olivolja
1 klyfta vitlök
½ dl citronjuice
salt & svartpeppar

Persilja
4 st snacksgurkor
1 st paprika
2 stjälkar stjälkselleri
1 knippe rädisor
20 st sockerärtor

Mixa kronärtskockan, olivolja, citronjuice, vitlök till en slät kräm. Det kan behövas spä med lite vatten för att få till en bra konsistens, ska vara som en lättare kräm.

Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mer citron efter smak.

Ringla över olivolja, några stänk svartpeppar och persilja.

Skär ner alla grönsaker till dippvänliga bitar 

Vintips: Nr 7700, El Miracle Cava Brut, 99 kr, finns i Systembolagets fasta sortiment

Fira med Celebrandum och het krabbcrostini

För de som inte kan eller vill resa nu går det att resa på hemmaplan. Vi firar med Celebrandum Cava och het krabbröra på crostini!

Celebrandum Reserva Sec är en Cava som är frisk och ändå har mycket smak av solmogen frukt, vilket kommer av den längre lagringen och en något högre restsötma. Därför passar Celebrandum perfekt till krabba, som är naturligt söt i smaken, men även som balans till den lilla hettan i tabascon.

2 dl krabbkött (plockat kött från krabba ex. på konserv)
1 dl majonnäs
1 tsk tabasco
1 st citron
½ tsk fänkålsfrö (rostade och malda)
1 kruka gräslök
Salt

SÅ GÖR DU
Plocka allt kött från 1 krabba inklusive allt "smör" som sitter i kroppen. Alternativt köp plockat krabbkött. Se till att hänga av och pressa ur vätskan ur köttet så att röran inte blir vattnig. Blanda krabba, majonnäs, tabasco. Smaka av med salt och fänkålsfrö.

Vintips: Nr 7574, Celebrandum Reserva Sec, 97 kr (Beställningsvara)

Chips och vardagslyxig dipp till ekologisk Prosecco!

Goda potatischips av valfri sort

2 dl smetana
2 dl creme fraice eller gräddfil
1 mellanstor rödlök
1 kruka gräslök
Löjrom, stenbitsrom eller annan valfri rom
1 citron & 1 kruka dill

Mixa smetana och creme fraiche!Tillsätt hackad rödlök, hackad gräslök, lite rivet citronskal, hackad dill och smaka upp med lite citronjuice. Toppa med rom och dill. Sältan från rommen räcker oftast men smaka annars upp dippen med lite salt.

Vintips: Nr 77377, Ca' Montini Prosecco Organico, 75 cl, 99 kr