Via Wines

Via Wines

Spännande viner från Chile

Via Wines startades i Chile 1998 av en grupp vinälskande vänner från olika delar av världen. Man valde det latinska ordet via, som betyder väg, som en symbol för målet att tillhöra de allra främsta. Målet nåddes - idag är Via Wines landets fjärde största exportör av chilenska kvalitetsviner.

Från början förfogade man över 400 hektar vinmark i San Rafael i Maule Valley där huvukontoret fortfarande ligger. I dag har man över 1 000 hektar vingårdar fördelade på de fyra förnämsta distrikten: Maule, Curicó, Colchagua och Casablanca och flera vinanläggningar som tar hand om vinifieringen. Produktionen uppgår till närmare 4 miljoner lådor vin, främst för export.

Vin har odlats i Chile sedan spanjorerna erövrade landet på 1500-talet, men det är först i modern tid som chilenska viner gjort sitt segertåg över världen med den oslagbara kombinationen av hög kvalitet och lågt pris. Via Wines gör viner under ett flertal etiketter, bland annat Oveja Negra (Svarta fåret, Chilensis och inte minst ekologiska viner under namnet Chilcas). Företaget var bland de första i landet att miljöcertifiera sig och andelen vingårdar som sköts ekologiskt ökar i snabb takt.

  • Via Wines
  • chile
  • chilcas