Naudé Wines

Småskaliga viner från Naudé Wines

Ian Naudé är inte bara kultförklarad vinmakare, han skulle också kunna kallas vinfilosof eller vinkonstnär, för hans viner skapas inte med kommersiell framgång som första tanke. Nyfikenhet, instinkt och experimentlusta kommer i stället i första rummet, men det hindrar inte att hans småskaliga viner snabbt säljer slut.

I en vinanläggning på gränsen mellan Stellenbosch och Paarl skapar han magiska viner av inköpta druvor, efter en mer än trettio år lång vinresa som startade på pappans mjölkfarm där det fanns lite vinrankor som behövde tas om hand. Efter att ha gått som vinmakarlärling skaffade han sig massor av erfarenheter på vingårdar i Frankrike, Tyskland, Italien, Israel och USA innan han återkom till Sydafrika för att arbeta på namnkunniga vinerier som Savanah, Linton Park och Adoro innan han började presentera viner under egen etikett.

Irrationell och nyskapande är ord som ofta förknippas med Ian Naudé. Det är inte många som skulle göra ett vin av Sauvignon Blanc från fem olika distrikt i Sydafrika, eller en vit tredruvsblend som är ung och vital när den säljs vid tio års ålder, för att inte tala om ett natursött, rött vin av druvan Mourvèdre.
"Jag bryr mig inte om trender eller vad som är populärt", säger han i en intervju och fortsätter: "Det spelar ingen roll om det är Pinot eller Palomino, är druvorna fantastiska kan de ge ett fantastiskt vin."

Vinerna från Ian Naudé väcker stort intresse internationellt. Inte minst uppmärksammas hans viner inom ramen för projektet "Old Vines" – viner från vingårdar med riktigt gamla stockar. De hanteras med så få ingrepp som möjligt, allt enligt Ians filosofi att varje druva berättar en unik historia om vad naturen och årgången rymmer, och att han i bästa fall inte hindrar dem.