Marchesi Mazzei

Marchesi Mazzei

Marchesi Mazzei är vinadeln i Toscana

Vinvärlden vimlar av familjer som varit verksamma i många generationer, men frågan är om inte adelsfamiljen Mazzei tar priset. Sedan 1435 har de tillhört de främsta i Chianti och det i obruten följd! Här har man verkligen haft tid att finslipa detaljerna.

Idag är det bröderna Filippo och Francesco Mazzei som tillsammans med sina barn för de stolta familjetraditionerna vidare från den egna byn Fonterutoli, söder om Castellina i hjärtat av Chiantidistriktet.

Odlingarna omfattar 177 hektar som huvudsakligen är planterade med områdets stora druva, Sangiovese, i inte mindre än 36 olika kloner, vilket gör det möjligt att skapa viner med stor komplexitet. Men här odlas också bl a Cabernet Sauvignon och Merlot. Varje liten odlingslott vinifieras för sig i mikrojästankar, innan man gör den slutliga blenden för varje vin.

Trots närmare 600 år av traditioner vilar inget gammalt och dammigt över Mazzeis verksamhet. Vinanläggningen är den modernaste i Chianti. Hela anläggningen är insprängd i berg i flera våningar, så vinerna behöver inte pumpas utan all förflyttning sker med hjälp av gravitation.

Mazzeis prestigevin är döpt efter egendomen Castello Fonterutolio, och är en Chianti Classico av den högsta kvalitetsklassen Gran Selezione. Sedan 1990-talet äger familjen Mazzei även egendomen Tenuta Belguardo på 34 hektar i Maremma, på Toscanas guldkust, där man producerar mycket prisvärda viner av Sangiovese och internationella druvor.

Senaste förvärvet är den vackra egendomen Zisola på sydöstra Sicilien, den omfattar 21 hektar, till stor planterade regionens dominerande druva Nero d´Avola. De röda vinerna Zisola och Doppiozeta utgör egendomens ryggrad, men här produceras också en fantastisk olivolja (Zisola).

mazzei.it

Vita torra viner

Italien

Roséviner

Italien

Röda viner

Italien

  • Marchesi
  • Mazzei