José Maria da Fonseca

José Maria da Fonseca

Matematikern med de djärva idéerna

Riktigt bra saker står emot tidens gång och blir kanske till och med bättre med tiden och erfarenheten. Ett praktfullt exempel i vinvärlden är José Maria da Fonsecas evighetssuccé Periquita, som inte bara varit tryggt placerad på Systembolagets hyllor sedan 1977, utan också var världens första bordsvin som buteljerades under egen etikett. Matematikern José Maria da Fonseca, som grundade företaget 1832, var en föregångsman med djärva idéer både vad det gäller vinodling och marknadsföring.

Idag är José Maria da Fonseca ett av världens mest framgångsrika företag och leds av sjätte generationens ättlingar, bröderna António, verkställande direktör och Domingo Soares Franco, chefsvinmakare.

Grundaren lät plantera rankor av Moscateldruvan på Setúbalhalvön söder om Lissabon och än idag är de söta Moscatelvinerna ett paradnummer för Fonseca. I deras källare finns fat med sött vin som är mer än hundra år gammalt och fortfarande i strålande form.

Det moderna Fonseca har nästan 700 hektar egna odlingar i Setúbal och Alentejo. Man har också en vinanläggning i vardera distriktet och båda är en spännande blandning av gammalt och hypermodernt. Vineriet i Setúbal har fyrahundra datorstyrda tankar, men också klassiska lagares, öppna kar där druvorna fottrampas. I Alentejo har de moderna vintankarna sällskap av klassiska amforor som är kopior av de som användes under antiken.

Fonseca har mängd olika viner som exporteras till mer än femtio länder. Allt från de magnifika söta till kraftfulla röda av toppklass. Periquita är vinet som la grunden till många av framgångarna och är fortfarande en internationell succé. Huvuddruvan heter egentligen Castelão, men kallas ofta Periquita efter succévinet.

Ursprungsversionen har under sin långa existens bytt skepnad några gånger, men är nu tillbaka i sin klassiska stil - ett mycket prisvärt rödvin som överraskar med att dessutom vara oväntat lagringsdugligt. På senare år har det fått sällskap av lite kraftigare Periquita Reserva vars främsta marknad är Sverige samt lyxversionen Periquita Superyor.

jmf.pt

Vita torra viner

Portugal

Roséviner

Portugal

Röda viner

Portugal

  • José
  • Maria
  • da
  • Fonseca