François Lurton

François Lurton

François Lurton ett av vinvärldens största namn

François Lurton är född och uppvuxen på ett slott i Bordeaux. Han började dock sin egen framgångssaga som flygande vinmakare i Sydamerika. Idag är François Lurton mannen bakom en rad framgångsrika viner från egendomar i Argentina, Chile, Spanien och Frankrike. François kallas "vitvinskungen" för sitt skickliga handlag med druvan sauvignon blanc, inte minst i form av succén Les Fumées Blanches men även som orange vin och som hantverksgin i form av hyllade Sorgin.

Allt startade i början av 1990-talet när François och hans bror Jaques arbetade som flygande vinmakare tillsammans i Argentina. Där skaffade de också sina första vinmarker. 2007 skildes deras vägar och idag är François ensam ägare till ett mycket framgångsrikt och växande vinimperium. Nedan kan du klicka och läsa mer om François Lurtons andra vinegendomar:

Mas Janeil och Domaine de Nizas i sydfranska Languedoc-Roussillion

Bodega Piedra Negra i Mendoza, Argentina och Hacienda Araucano i Lolodalen i Chile

Spanska Campo Eliseo Estate i Rueda

Les Fumées Blanches tar världen med storm

Med varumärket Les Fumées Blanches har François Lurton gjort internationell succé och visat att det går att göra vin av högsta kvalitet även i stora volymer. Les Fumées Blanches finns i dag i flera olika varianter (vitt, rosé och även orange) där druvorna tas från hela södra Frankrike. Den gemensamma nämnaren är druvan sauvignon blanc som François Lurton älskar. 

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc har funnits på den svenska marknaden i över tjugo år och är ett av Systembolaget mest sålda vita viner. Det finns både på flaska och på bag-in-box precis som det rosa systervinet Les Fumées Blanches Rosé, ännu en mycket lyckad lansering som älskas av de svenska vinkonsumenterna.

2022 kom den senaste familjemedlemmen - Les Fumées Blanches Vin Orange som är ännu ett tillgängligt och samtidigt högkvalitativt vin i en stil som allt mer efterfrågas av nyfikna konsumenter.

Sauvignon Blanc de Lurton från hemregionen Bordeaux

François Lurton är en erkänd mästare att hantera sauvignon blanc och kärleken till hemregionen har resulterat i ytterligare ett vitt vin på denna aromatiska vitvinsdruva. François Lurton är född och uppvuxen i Bordeaux i en mycket känd vinmakarfamilj, där pappa är André Lurton. Härifrån kommer Sauvignon Blanc de Lurton som görs på 100 % sauvignon blanc. Vingårdarna ligger mellan de stora floderna där druvorna kommer från vinrankor som är 25 år gamla och växer i ler- och kalkstensjord.

Sauvignon Blanc de Lurton signerad François Lurton uppvisar en pigg friskhet, aromatisk men ändå med en elegant frukt och med en för sauvignon blanc druvtypisk doft. I smaken finns intensiva inslag av citrus, fläder, grapefrukt och med en diskret ton av rökighet som lite för tankarna till Loire. 

Enligt François själv kräver viner på Sauvignon Blanc från Bordeaux en varsam hantering. Bordeaux är utmanande och samtidigt en av de bästa vinregionerna i världen. 

  • François Lurton
  • Lurton