François Lurton

François Lurton

François Lurton är mästare i fyra länder

François Lurton är ett av vinvärldens allra största namn. Född och uppvuxen på ett slott i Bordeaux började han sin egen framgångssaga som flygande vinmakare i Sydamerika. Idag är han mannen bakom mästerliga viner från egendomar i fyra länder: Argentina, Chile, Spanien och Frankrike. François Lurton har kallats "vitvinskungen" för sitt skickliga handlag med druvan Sauvignon Blanc, inte minst i form av jättesuccén Les Fumées Blanches.

Allt startade i början av 1990-talet när François och hans bror Jaques arbetade som flygande vinmakare tillsammans i Argentina. Där skaffade de också sina första vinmarker. 2007 skildes deras vägar och idag är François ensam ägare till ett mycket framgångsrikt och växande vinimperium.

Pionjär i Argentina och Chile

I Argentina förfogar Lurton över 200 hektar mark i Uco-dalen, vid foten av Anderna. Här ligger Bodegas Piedra Negra, en av de första egendomarna i området. Hälften av arealen är planterad med vin och odlingarna som sköts ekologiskt omfattar främst Cabernet Sauvignon, Malbec och Pinot Gris. Totalt framställs ett femtontal olika viner. Gran Lurton är namnet på både det röda och vita prestigevinet. Men det absoluta toppnumret heter Chacayes, en helt druvren Malbec som hamnade på åttonde plats när Wine Spectator rankade 2020 års 100 bästa viner i världen.

Efter grundligt letande efter bra vinmark i Chile föll valet på Lololdalen. På egendomen Hacienda Araucano med perfekt jordmån och mikroklimat planterade Lurton de första vinrankorna år 2000. Egendomen omfattar 26 hektar och här skapas terroirdrivna viner under etiketten Clos de Lolol och ett av Chiles bästa viner av Cabernet Sauvignon, Gran Araucano. Flaggskeppsvinet är Alka som görs av Chiles nationaldruva Carmenère.

Spanien i samarbete med Michel Rolland

François Lurton är en mästare på att skapa förnämliga vita viner. När han vände blicken mot Spanien fastnade han för distriktet Rueda och druvan Verdejo. Den görs i två versioner, den eleganta Campo Alegre är lagrad på en blandning av ståltank, äggformade cementtankar och ekfat. Toppvinet heter Campo Eliseo, ett stort och nyanserat vin som vilat på 600 liters ekfat.

Lurtons röda, spanska viner kommer från distriktet Toro och är framställda av Tempranillo, eller Tinta de Toro som druvan kallas lokalt. De går under samma etiketter som de vita, där Campo Eliseo är den mer exklusiva varianten.De röda vinerna är resultatet av ett samarbete med en annan av världens stora vinmakare, Michel Rolland.

Många franska favoriter

Med Les Fumées Blanches har François Lurton gjort internationell succé och visat att det går att göra vin av högsta kvalitet även i stora volymer. Där kommer duvorna från Sydfrankrike, men han gör också en Sauvignon Blanc med druvor från sin hemtrakt Bordeaux. Ett subtilt och elegant vin vid namn Sauvignon Blanc de Lurton.

François Lurton arrenderade under ett antal år egendomen Mas Janeil utanför staden Maury i Languedoc-Roussillion innan han fick möjlighet att köpa den 2008. Egendomens 35 hektar har utmärkta jordar och mycket bra mikroklimat, vilket i kombination med druvor från gamla stockar ger förnämliga röda viner. Mest kända är MJ Le Petit Pas (vinet med den lilla åsnan på etiketten) som är en uppskattad storsäljare och vingårdsvinet Pas de la Mule.

  • François Lurton
  • Lurton