François Lurton

François Lurton

François Lurton är ett stort namn i vinvärlden, inte minst tack vare sina framgångar med vitvinsdruvan Sauvignon Blanc, till exempel i storsuccén Les Fumées Blanches. Född och uppvuxen på ett av legendariske pappan Andrés vinslott i Bordeaux, Château La Louivière, har han vinet i blodet i nästan bokstavlig bemärkelse.

Under mer än ett kvarts sekel har han nått stora framgångar med viner från Frankrike,  Argentina, Chile och Spanien. François och hans bror Jaques var verksamma som flygande vinmakare världen över, innan de skaffade vingårdar i Sydamerika och Europa. 2007 skildes deras vägar och sedan dess är François ensam ägare till vinimperiet.

Argentina och Chile

I Argentina har Lurton 200 hektar vinodlingar i Uco-dalen, vid foten av Anderna.  Bodega Piedra Negra som vinegendomen heter, har fått sitt namn efter de svarta stenar som magasinerar solvärmen och mildrar de kyliga nätterna för vinrankorna. Lurtons argentinska viner, med bland annat nationaldruvan Malbec, säljs under etiketten Piedra Negra. Prestigevinerna heter Gran Lurton och Chacayes, ett vin från en enskild vingård med små, mycket hårt beskurna vinstockar.

På egendomen Hacienda Araucano i Lololdalen i Chile finns jordar med kalkhaltig lera och perfekt mikroklimat. Här skapar Lurton terroirdrivna viner under etiketten Clos de Lolol liksom ett av Chiles bästa viner av Cabernet Sauvignon (Gran Araucano) och viner på den chilenska succédruvan Carmenère.

Spanien i samarbete med Michel Rolland

François Lurton är en mästare på att skapa läckra vita viner. När han såg sig om efter lämplig mark för vitvinsdruvor i Spanien fastnade han för Rueda och druvan Verdejo. De vita vinerna från Rueda finns under två etiketter, Campo Eliseo som är ett vin lagrat på 600 liters ekfat och Campo Alegre som i lika delar är lagrat på stora ekfat, ståltankar och äggformade cementtankar.

Lurtons röda spanska viner kommer från distriktet Toro, och är ett samarbetsprojekt med ytterligare en av vinvärldens stora personligheter, berömde vinmakaren Michel Rolland. Både den röda Campo Alegre och den mer exklusiva Campo Eliseo är baserade på ren Tempranillo, eller Tinta de Toro som druvan kallas lokalt.

Flera franska favoriter

I Frankrike har Lurton skapat den internationella jättesuccén Les Fumées Blanches av sin favoritdruva Sauvignon Blanc. Vinet har fått ett rosa syskon, Les Fumées Blanches Rosé, som också blivit en jättesuccé. Lurton gör även ett annat vin i hemmadistriktet Bordeaux på Sauvignon Blanc, som går under namnet Sauvignon Bordeaux och är snäppet elegantare i sin framtoning.

I Languedoc-Roussillion äger François Lurtons egendomen Mas Janeil, på 24 hektar utanför staden Maury, sedan 2009. Kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer och krita och gamla vinstockar ger förutsättningar att skapa bra röda viner. Härifrån kommer bland annat succévinet MJ Le Petit Pas och vingårdsvinet Pas de la Mule. 

Mousserande viner

Frankrike

Vita torra viner

Argentina

Chile

Frankrike

Spanien

Roséviner

Frankrike

  • François Lurton
  • Lurton