Domaine Les Poëte

Domaine Les Poëte

Poesi från Loire

Vingårdar brukar gå i arv, men det blir inte alltid som man tänkt sig. Pappa Sorbe hade planerat att sonen Guillaume skulle ta över familjens odlingar i Loiredalen, men han ville hellre arbeta som kock och sommelier på gourmetrestauranger. Familjegården såldes därför 2001. Men Guillaumes vinintresse tog slutligen över och några år senare utbildade han sig till vinmakare. 2007 startade han vinegendomen Les Poëte vid floden Cher, som är en biflod till Loire. 

Idag är Guillaume Sorbe ett av Loiredalens verkliga stjärnskott. Småskalig, hantverksmässig och biodynamisk odling har gjort de små volymer han producerar mycket eftertraktade. Domaine Les Poëte omfattar idag 25 små odlingslotter med en sammanlagd areal på bara drygt fyra hektar där varje enskilt läge vinifieras separat. 

Guillaume Sorbe producerar viner i tre av Loiredalens appellationer: Reuilly, Touraine och Quincy. I Quincy gör han vitt vin på Sauvignon Blanc som växer på lätta jordar av sand och grus. Livligt och aromatiskt, "ett vårvin", säger Guillaume.

Även i Reuilly produceras vitt vin av Sauvignon Blanc. Här består jordmånen av uppslammad lera och kalksten vilket ger ett vin med rikare nyanser. En liten mängd rosé av Pinot Gris kommer också härifrån, liksom hans röda vin av Pinot Noir som är koncentrerat, rödbärigt och balanserat. I Touraine växer slutligen rankor med mer Sauvignon Blanc och ger vin som Guillaume Sorbe beskriver med ett enda ord: passion!

Passion och småskaligt hantverk kan står som ledord för Domaine Les Poëte, vilket tydligt framgår av Guillaume Sorbes motto: 

"Moins mais mieux" – mindre men bättre!

  • Domaine
  • Les
  • Poëte
  • Loire