Domaine JA Ferret

Domaine JA Ferret

Berömda för sin elegans!

Domaine Ferret grundades 1840 och har sedan länge ansetts vara den förnämsta producenten i Pouilly-Fuissé. Vinerna är berömda för sin elegans och fina mineralitet och jämförs med de allra bästa vita Grand Cru-vinerna från Chassagne-Montrachet och Meursault.

Pouilly-Fuissé är den appellation i Bourgogne som har den mest varierade geologin. Ferrets 18 hektar rymmer jordar av den mest skiftande karaktär. Här finns allt från hård kalksten via vulkaniska inslag till näringsrika lerjordar. Mer än 300 miljoner år skiljer de äldsta jordarterna från de yngsta. Det gör att vinifieringen måste skräddarsys för varje enskild odlingslott.

Domaine Ferret har alltid hört till de främsta i området och var pionjärer med att buteljera under egen etikett. Gamla stockar, lågt skördeuttag och extrem noggrannhet i sorteringen av druvor har hjälpt till att skapa egendomens goda rykte. Att ingenting skulle förändras på den punkten var ett absolut krav från ägaren Jeanne Ferret och hennes dotter Colette sålde domänen till ansedda Bourgognefirman Louis Jadot 2008.

Så har också skett. Hos Jadot har man varit mycket angelägna att inte ändra på ett vinnande koncept och man har fortsatt att driva domänen på samma sätt som gjort JA Ferret som framgångsrikt. Det goda ryktet är helt intakt.

Högst rankat av alla egendomens förnämliga viner är Les Clos, en vingård på 0,69 hektar som Ferret är ensamägare till och som ger ett underbart vin med stor komplexitet.

domaine-ferret.com

  • Domaine
  • JA
  • Ferret
  • Pouilly-Fuissé
  • Montrachet
  • Meursalt