Domaine de Nizas

Viner från sydfranska Domaine de Nizas

Domaine de Nizas med unik mosaik av jordmåner

François Lurtons nya sydfranska stjärna är egendomen Domaine de Nizas som levererar det bästa som Languedocs terroir har att bjuda på. Domaine de Nizas ligger i hjärtat av Languedoc, nära den lilla medeltida staden Pézenas, bara 20 minuters resa från Medelhavet. Egendomen, som omfattar 40 hektar, är berömd för en unik mosaik av tre olika jordmåner: vita kalkrik lera, svart vulkanisk basalt och röd lera i kombination med stenar från gammal flodbädd (Villafranchien)– den sistnämnda av samma typ som jordarna runt Châteauneuf-du-Pape.

Domaine de Nizas grundades 1998 av den fransk-amerikanske vinprofilen John Goelet, som tillsammans med vinvisionären Bernard Portet bland annat skapat välkända Clos du Val i Kalifornien och Taltarni i Australien. Lurton köpte egendomen 2018 och den tidigare ägarduon har fortsatt varit inblandade som rådgivare.

Sydfranska druvor och långsiktig hållbarhet

Här finns de tre klassiska druvorna för området i form av mer än sextio år gamla stockar av Carignan och lite yngre av Grenache och Syrah som får perfekta förhållanden med 320 soldagar per år och svalkande havsvindar. Här odlas också Cabernet Sauvignon och Mourvédre för de röda vinerna och Rousanne, Viognier och Vermentino för vitt vin. Domaine de Nizas rosé är en blandning av druvor från alla tre jordtyperna. Vingårdarna sköts med långsiktigt hållbara, naturnära metoder och alla odlingar kommer att vara EKO-certifierade 2023.

Mazet de Nizas är namnet på egendomens nylanserade prestigebox med två liter rött, ekologiskt vin av Grenache, Syrah och Mourvèdre som vilat sex månader på cementtankar före buteljering. En klassisk, smakrik blend med hela Languedocs terroir.