Domaine de Nizas

Domaine de Nizas i hjärtat av Languedoc

François Lurton är en av vinvärldens verkliga storheter som med framgång gör viner i fyra olika länder. Hans nya sydfranska stjärna är egendomen Domaine de Nizas som levererar det bästa Languedocs terroir har att bjuda på. Domaine de Nizas ligger i hjärtat av Languedoc, nära den lilla medeltida staden Pézenas, bara 20 minuters resa från Medelhavet.

Domaine de Nizas grundades 1998 av den fransk-amerikanske vinprofilen John Goelet, som tillsammans med vinvisionären Bernard Portet bland annat skapat välkända Clos du Val i Kalifornien och Taltarni i Australien. Lurton köpte egendomen 2018 och den tidigare ägarduon har fortsatt varit inblandade som rådgivare.

François Lurton har nått världsrykte med sina vita viner på Sauvignon Blanc, inte minst jättesuccén Les Fumées Blanches, och vinerna från hans sydfranska egendom Mas Janeil har skördat stora framgångar. 

Domaine de Nizas omfattar 40 hektar och är berömd för en unik mosaik av tre olika jordmåner: vita kalkrik lera, svart vulkanisk basalt och röd lera i kombination med stenar från gammal flodbädd (Villafranchien). Den sistnämnda av samma typ som jordarna runt Châteauneuf-du-Pape.

Här finns de tre klassiska druvorna för området i form av mer än sextio år gamla stockar av Carignan och lite yngre av Grenache och Syrah som får perfekta förhållanden med 320 soldagar per år och svalkande havsvindar. Här odlas också Cabernet Sauvignon och Mourvédre samt Rousanne, Viognier och Vermentino. Domaine de Nizas rosé är en blandning av druvor från alla tre jordtyperna. Vingårdarna sköts med långsiktigt hållbara, naturnära metoder och alla odlingar kommer att vara EKO-certifierade 2023.

Mazet de Nizas är namnet på den nylanserade prestigeboxen med ekologiskt rött vin av Grenache, Syrah och Mourvèdre, som vilat sex månader på cementtankar före buteljering. En klassisk, smakrik blend med hela Languedocs terroir.

Roséviner

Frankrike

Röda viner

Frankrike