Bodegas Son Mayol

Bodegas Son Mayol

"Mallorcas Mouton"

Spanien har mängder av välkända vinområden som sedan årtionden skapat sig ett namn bland vinälskare: Rioja, Navarra, Toro, Ribera del Duero med flera. Att Mallorca nu kan räknas in bland "de stora" är nog en överraskning för många. Men redan med sin andra årgång har mallorkinska Son Mayol tagit plats bland vinvärldens stora.

Son Mayol är en egendom, strax utanför Palma de Mallorca som ägs av den schweiziske finansmannen Gregory Hirschmann och som efter bara två producerade årgångar gjort sensation i vinvärlden. "Mallorcas Mouton" har deras flaggskeppsvin kallats och visst kommer inspirationen från Bordeaux i Son Mayols båda viner Premier Vin och Grand Vin. Inte så konstigt kanske då teamet bakom består av vinmakaren Marie Barbé från Bordeaux i tätt samarbete med den legendariske oenologen Patrick Léon som arbetade nästan 20 år med just Château Mouton Rothschild!

Son Mayols vingårdar består av 35 olika odlingslotter, var och en med sin specifika jordmån och mikroklimat, vilket ger stora möjligheter när man skapar vinerna. Man började plantera 2009 och målet är att komma upp i 20 planterade hektar.

Produktionen är i dagsläget endast blygsamma 7 000 buteljer. Odling och vinifiering sker helt ekologiskt och det spektakulära, toppmoderna vineriet är byggt för att utnyttja gravitationen och undvika pumpning.

Son Mayol gör bara två viner. Premier Vin är en blend av Merlot (65%) och Cabernet Sauvignon (35%). Flaggskeppet är Son Mayol Grand Vin där druvproportionerna är de omvända, Cabernet Sauvignon (70%) och Merlot (30%). Båda har fått mycket fina omdömen av internationella vinkritiker. Prestigefyllda vintidningen Falstaff Magazine gav Grand Vin 95 poäng, det högsta betyg som någonsin delats ut till ett vin från Mallorca.

  • Bodegas
  • Son
  • Mayol