Morey-St-Denis 1er Cru La Riotte

  • 2018
  • Domaine Perrot-Minot
  • Frankrike, Bourgogne

1 649 kr

  • 750 ml
  • Art.nr PM3201

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Elegant, nyanserad, kryddig doft med fint inslag av mineral, toner av hallon och mogna jordgubbar. Kryddig, elegant och nyanserad smak med inslag av mörka körsbär, hallon, örtkryddor och mineral och med fint balanserade syror. Lång, elegant eftersmak.

Tillverkning

Efter skörden sorterades druvorna och en del av druvorna avstjälkades men 60% behålls intakta. Därefter följde en veckas kallmacerering innan jäsningen startade med hjälp av den naturliga jästen i små jäsningstankar. Under jäsningen skedde både överpumpning och nerpressning av skalmassan. Därefter drogs vinet över till 228 liters ekfat för malolaktisk jäsning och lagring.

Lagring

Vinet har lagrats på 228 liter stora franska ekfat i 12 månader. Cirka 20% av faten var nya. Vinet buteljeras utan att filtreras eller klaras.

Passar till

Stekt eller grillad fisk, ljust kött, fet eller vild fågel.

Information

Byn Morey-Saint-Denis följer exakt mönstret för vingårdsklassificeringen i Bourgogne. Allra högst upp på sluttningen ligger ett par vingårdar med statusen village, men hela hjärtat av sluttningen från norra till söder består av de berömda grand crus Clos de la Roche, Clos Saint-Denis, Clos de Lambrays, Clos de Tart och en liten del av Bonnes Mares. På den svagare sluttningen nedanför ligger 20 premier crus och den 2.46 hektar stora La Riotte är en av dessa. Den ligger alldeles nedanför det södra hörnet av Clos de la Roche och här har Domaine Perrot-Minot en 0.55 hektar stor äga med gamla stockar. Tack vare att jorden är ovanligt rik på krossad kalksten får vinet en lite tydligare struktur och mineralitet än vad de annars fint körsbärsaromatiska vinerna från Morey-Saint-Denis brukar få.