L'Esprit de Chacayes

  • 2018
  • François Lurton
  • Argentina, Mendoza

279 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 77779

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 3,8 g/l

Restsocker 2,7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 15,0 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Fruktig och nyanserad doft med tydligt inslag av svarta vinbär, blåbär och plommon, samt med toner av choklad och lakrits. Fylligt och smakrikt och fruktigt vin med nyanserad smak, inslag av både röda och mörka bär, choklad, kryddor, lakrits och fat.

Tillverkning

Traditionell vinifiering på cementtankar. Druvorna fick macerera tillsammans med musten i 7 veckor med daglig nedtryckning av skalmassan under början av alkoholjäsningen.

Lagring

Den del av blenden som är gjord av Malbec har lagrats i 10 månader på ekfat, varav 30 % av faten var nya. Den del som är gjord av Cot har lagrats enbara på tank för att behålla maximal fräschör.

Passar till

Smakrika rätter av med lamm-, nöt- eller viltkött.

Information

François Lurton driver egendomen Finca Chacayes i Mendoza, Argentina. Här växer Argentinas nationaldruva – Malbec – som ursprungligen kom från Frankrike på 1800-talet och då kallades Côt. De flesta uppslagsverk anger att Côt och Malbec är samma druva, men François Lurton menar att de skiljer sig åt och odlar därför båda sorterna. L´Esprit de Chacayes (Chacayes själ) är en blend med 70% Malbec och 30% Côt.