Charmes-Chambertin Grand Cru

  • 2017
  • Domaine Perrot-Minot
  • Frankrike, Bourgogne

4 295 kr

  • 750 ml
  • Art.nr PM0801

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Karaktär

Elegant, bärig och kryddig doft med inslag av rosor, skogshallon och grädde. Nyanserad, elegant, frisk, bärig smak med silkeslena tanniner, inslag av mineral, hallon, åkerbär, samt en balanserad ton av ceder och lakrits . Lång, mycket och elegant eftersmak.

Tillverkning

Vinifieringen inleds med sortering av druvklasar redan i vingården plus ytterligare en sortering i vineriet. 60-70% hela druvklasar användes, därefter följer en veckas kallmacerering innan jäsningen startade naturligt i små jäsningstankar. Under jäsningen genomfördes både överpumpning och nerpressning av skalmassan. Efter avslutad jäsning drogs vinet om till 228 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring.

Lagring

Vinet har lagrats i 12-14 månader på franska ekfat, varav ca 30-40% av faten var nya. Vinet har buteljerats utan att filtreras eller klaras.

Passar till

Passar till rosastekt ankbröst med rostade rotfrukter eller vilt, gärna skogsfågel

Information

Charmes-Chambertin är med sina 30.83 hektar den största och vanligaste av de nio grand crus som finns i Gevrey-Chambertin, men egentligen är vingården Aux Charmes bara 12.24 hektar stor. Resten av vingården utgörs av Mazoyères-Chambertin som oftast blandas med Aux Charmes eller på egen hand buteljeras som Charmes-Chambertin. ”Vinerna är i de två delarna av vingården är annorlunda, det från Charmes-Chambertin är alltid lite mjukare och mer sensuellt, medan det från Mazoyères-Chambertin har en större kropp med mörkare frukt och stadigare struktur”, förklarar Christophe som har valt att buteljera de två vinerna separat.