Borgogno Barolo Liste

  • 2015
  • Giacomo Borgogno
  • Italien, Piemonte, Barolo

635 kr

  • 750 ml
  • Art.nr BG3101

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Stor, komplex doft med inslag av torkade körsbär, lakrits, tobak, torkade rosor, violer och örter. Nyanserat och smakrikt vin med inslag av mörka körsbär, fat, lakrits, choklad, nypon och tobak. Lång, nyanserad eftersmak.

Tillverkning

Jäsningen startade spontant med hjälp av de naturliga jäststammarna och genomfördes i temperaturkontrollerade cementtankar i 12 dagar. Inledningsvis vid en tempteratur på 22-25 °C. Under jäsningen höjdes temperatur för att i slutet av perioden ligga på på 29-30 °C. Efter avslutad jäsning fick skalmassan macerera tillsammans med vinet i ytterligare 40-60 dagar.

Lagring

Vinet har lagrats i 4 år på 4500 liter stora slavonska ekfat. Efter det har vinet lagrats i ytterligare 6 månader på butelj innan det släpptes till försäljning.

Passar till

Serveras till smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Information

Cru-vingården Liste tillhör de allra främsta i Barolo. 6,75 hektar med jordmån av kalkrik märgel och ett mikroklimat där druvan nebbiolo ger mycket långlivade viner med oöverträffad komplexitet. Liste ligger i en sydsluttning på 270 till 330 meters höjd, väl synlig på vägen mellan Barolo och Castello della Volta. Årgång 2013 har lovordats i den internationella vinpressen och kallas redan legendarisk.