Alka Carmenère

  • 2016
  • François Lurton
  • Chile, Colchagua

625 kr

  • 750 ml
  • Art.nr FL0701

Sortiment Privatimport

Totalsyra 3,6 g/l

Restsocker 3,1 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 15,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Fruktig, kryddig doft med inslag av fat, svarta vinbär, plommon och körsbär. Fylligt och smakrikt vin med inslag av choklad, örter, mörka bär, plommon och kaffe. Ett vin med stor balans och fräschör. Kan drickas nu eller lagras 5-10 år.

Tillverkning

Efter sortering och avstjälkning fick druvorna kallmacerera vid 8 - 12ºC i 6-8 dagar. 75-80% av musten fick sedan jäsa i tankar, resterande del fick jäsa på 225-liters ekfat.

Lagring

Vinet har lagrats i 18 månader på nya 600 liter stora franska ekfat.

Passar till

Passar utmärkt smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt. Prova till exempel till örtkryddade lammkotletter med en krämig potatisgratäng.

Information

Carmenère har blivit en verklig succédruva i Chile. Från början sågs den som en enkel, lite rustik druva som inte förtjänade någon uppmärksamhet. Men med rätt jordmån och rätt omsorg kan den ge underbara viner. Ingen har lyckats bättre med det än fransmannen Francois Lurton. I hans odlingar i Lololdalen i Colchagua firar Carmenère stora triumfer och hans Alka Carmenère får regelbundet över 90 poäng av de internationella vintidningarna. Produktionen av Alka (som betyder tupp på den lokala dialekten och som är den franska nationalsymbolen) är liten, bara 9 000 flaskor per år.