Lammrecept

Ugnsbakat lamm med bönsallad a' la Julia

2 lammracks (à ca 500 g) rumstempererad
2 vitlöksklyftor, krossade
4 kvistar rosmarin
2 msk olivolja
1 msk smör
Salt och peppar

Pistage och örttäcke

1 dl hackade pistagenötter
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl olivolja
1 citron, juice och zest
1/2 tsk salt
1/2 dl panko ströbröd

Bönsallad

2 förp kokta cannellinibönor (à 380 g)
1 schalottenlök, finhackad
1 dl kapris, grovhackad
1 citron, juice och zest
1 liten burk(180g) hackade soltorkade tomater i olja 100g hyvlad pecorino

Gör så här

Sätt ugnen på 150°C.

Tillsätt pistagenötter, persilja, citronjuice, zest, olivolja, salt och peppar i en mixer och pulsa till en korning konsistens. Tillsätt i pankon och rör om.

Krydda köttet runt om med salt och peppar.

Bryn köttet runt om i 2 msk olja i en ugnfast stekpanna. Tillsätt vitlök, rosmarin och smör i stekpannan. Låt steka med någon minut.

Ställ åt sidan och låt svalna något.

Gnid in pistage och persiljeblandningen på oansidan av racksen,

Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
Tillaga i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills innertemperaturen är 55-58°C.
Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter.

Blanda upp de sköljda bönorna, hackad schallottelök, kapris, soltorkade tomater, pecorino, citronjuice och zest. Salta och peppra,

Klart att servera - matcha med Borgogno Langhe Rosso!

  • högtider
  • sverige
  • vin
  • påsk
  • lamm